Direktlänk till inlägg 18 november 2009

Prövning vid unga år!?

Av Beatrice F Wik - 18 november 2009 23:38

 

Usch och fy på mig, vad dålig jag har varit på att uppdatera mig på era bloggar, måste jag erkänna... Det har varit häcken full, so to say, också nu i veckan, så jag har inte haft så jättemycket tid över till att BARA SITTA OCH LÄSA och ta del av Era intressanta liv. Men jag ser fram emot att göra det. För mig är det verkligen en skön avkoppling! Har t o m prioriterat bort mina älskade kvällspromenader den sista tiden. Inte bra, jag vet... Dessa gör mig hel.

 

Ikväll har jag varit med min son på ett möte inför ett eventuellt framtida val av musikklass (om han nu kommer in...). Min dotter går i musikklass och älskar det. De sjunger varje dag, men inte på bekostad av något av de övriga skolämnena. Hon spelar gitarr, som jag gjorde. Jag gav mig dock alldeles för tidigt och det blev inte av att jag tog upp det igen. Förvisso är det väl aldrig för sent!

 

Min son funderar på att som instrument välja fiol (han har en som han har fått av Morfar). Intressant är att rektorn för skolan ifråga, berättade att musikklasserna i genomsnitt har högre betyg än "vanliga" klasser. Undar vad detta beror på. Detta gäller alltså inte enbart musik, utan samtliga ämnen. Gynnas inlärningen av skapande, kreativitet, månn tro?

 

Jag tror det. Hela skolan, inte bara musikklasserna, ligger å andra sidan på ett mycket högt genomsnittsbetyg, jämfört med övriga grundskolor i kommunen.

 Kanske lite otäckt med elitistiska skolor. Redan som 9-åring prövas du. Är du begåvad, får du vara med. Är du det inte; nej! Jag vill absolut inte säga någonting negativt om den skola min dotter går på, för den är HUR BRA SOM HELST!!! Tycker att lärarna är jättebra (Vad annat kan jag säga när min äkta hälft jobbar på skolan;) och detta, att få ägna sig åt sång varje dag är ju helt gudomligt... Och lagen förbjuder inte prövning i estetiska ämnen (DT, om du nu läser detta!))

 

Men jag håller med om att det kan bli en smula obehagligt med den skiktning som dessa prövningar innebär. Prövningarna rör ju bara ett estetiskt ämne. Jag råkar dock veta att de elever som lyckas hamna i musikklass också i övriga ämnen "slår ut" andra barn. Social skiktning redan i unga år? Kanske. I don't know. Jag vet i alla fall med säkerhet att mina barn tycker om musik och att sjunga. Och för mig känns det sååå kul att veta att de har en glädje för hela livet.  Jag är nämligen likadan.

 

För kvällen får jag därför ta paus i mina teorier.

 

Sov gott.

 

 
 
Tina

Tina

19 november 2009 07:22

Hej vännen!
Å, vad spännande med musikklass!! Musik är ju underbart healande!!
Ha en underbar Torsdag!!!
Kram Tina
Ps. Tack för din hälsning hos mig & ja, du hade nog rätt.. jag hade redan din mail =) Kram

http://www.tina-livetrhrochnu.blogspot.com

 
Gubbfan

Gubbfan

19 november 2009 10:02

Det där med skiktning känns alltid lite obehagligt.
Men jag tror att den eventuella skiktningen vad gäller dina barns skola beror på något annat, nämligen möjligheten till mental stimulans. Genom musiken får barnen hjärnträning, vilket påverkar intresset för de andra ämnena. Det är möjligt, nu får jag väl Sveriges lärarkår på mig, att lärarna i de andra ämnena också får behövlig hjärnstimmulans av allt musicerande kring dem så att deras förmåga att intressera eleverna förbättras.
En slutsats skulle kunna vara att landets lärare skulle ha mer bra musik kring sig, inte bara enkel popmusik med larviga texter kring smärta och hjärta.
Men framför allt är det nog lättare att undervisa ett antal glada, på rasterna ibland sjungande, elever än en mängd uttråkade figurer.
För man blir glad och engagerad av viss musik.

http://Gubbfan.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Gull-Britt

19 november 2009 14:33

Ja, musik är mycket viktigt. Det är bra för hela kroppen och själen. Att sjunga är nyttigt, särskilt att sjunga i kör, då man sitter mitt inne bland alla vackra toner. Då mår man bra. Så har man möjlighet att gå i en musikklass så är det suveränt. Det går ju bra för Elinor, som idag är jätteduktig på gitarr, så det ska säkert gå bra för Gabriel också, bara han kommer in. Jag har ju sett honom "in action" idag. Det var mycket trevligt. Han går i en behaglig grupp och sköter sig väl. Jag håller verkligen tummarna för att han ska komma in. Må väl.
Kram på dig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Beatrice F Wik - 16 oktober 2015 21:15

  Jag kommer nog aldrig kunna bära en vigselring igen. En tung guldringar på mitt vänstra ringfinger.  För erfaren, för frihetsälskande, för självständig. Jag har erfarenhet av både katter o hundar i mitt liv. Det finns en jättestor skillnad i ...

Av Beatrice F Wik - 10 oktober 2015 22:15

  Tänk att jag såg det på en sekund. Jag såg när du kom- som jag väntat. Fast jag visste inte innan att det var du. Att det var dig jag väntat på. Men du klev in- och jag bara visste, jag såg det i dina ögon, nästan som om det stod skrivet. ...

Av Beatrice F Wik - 30 september 2015 16:45


  Ikväll blir det lite firande av min vackra fantastiska dotter. !8 år av kärlek.    Jag är så glad och stolt att få vara hennes mamma, men jag kan inte förstå vart tiden tagit vägen. Hon fyller inte exakt idag även om vi firar lite nu- utan...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:45

    Tiden har gått. Det var tungt det där.. som jag fastnat för dig. Men jag väcker inga lik, det skulle bara vara destruktivt. Ser fram emot nya roligheter, med nya förmågor- nya inressanta människor =)   ...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:00

      Hej igen! :) Länge sedan jag var här, på bloggplatsen.   Lite Eurythmics kanske? "När morgondagen kommer och du kommer att behöva någon att lita på."     ...

Presentation


-beabloggar-
Av Beatrice F Wik

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26
27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Annat språk


Ovido - Quiz & Flashcards