Direktlänk till inlägg 13 september 2010

Nu drar det ihop sig

Av Beatrice F Wik - 13 september 2010 22:41


... Spännande tider, det här. Valtider. Sverige har klarat sig bra om man jämför med andra länder genom dåliga ekonomiska svängningar. De blå har skött vår ekonomi bra. Må det bara hålla i sig!!!


Och du: har du tänkt på, att när skatterna sänks höjs köpkraften?! Sänkta skatter innebär att vi alla får mer i plånboken. Och när köpkraften höjs: självklart genereras fler jobb!!! (Efterfrågan och produktion går hand i hand.)


Och det där med feminism=rött.... Neej, det stämmer inte. Har inte ens kraft nog att gå in på det nu; men du som är värmlänning kan kolla in debattsidan i NWT under de närmaste dagarna (förhoppningsvis). Kanske lite svar på tal! ;)

 

Nu är jag supereggad av dessa valtider; hoppas jag inte skrämmer bort någon. Man får skilja, antar jag, på åsikt och person.


Om jag inte missuppfattade det hela helt uppåt väggarna; ansåg Lars Ohly att Göran Hägglund (hörde detta i ett radioprogram) som människa, var den han helst av allt kunde tänka sig att umgås med privat. Trots att deras åsikter totalt splittade, rent politiskt.


Så jag attackerar inga människor. Men jag tycker, som jag tycker.


Sov Sött, alla röda, gröna och blå! ;)

 
 
Gittis

Gittis

14 september 2010 08:22

Kloka åsikter Bea. Håller fullkomligt med. Tyvärr tror jag de rödgröna leder med 2 procentenheter här i Karlstad i kommunvalet enligt senaste mätningen. Men Bea Du får kämpa på, nu i slutspurten.

Kram

http://eacm

 
Gubbfan

Gubbfan

14 september 2010 09:09

Du skriver:
Och du: har du tänkt på, att när skatterna sänks höjs köpkraften?! Sänkta skatter innebär att vi alla får mer i plånboken. Och när köpkraften höjs: självklart genereras fler jobb!!! (Efterfrågan och produktion går hand i hand.)
Om det vore så enkelt här i Sverige!
Inte ens i grundkurserna i nationalekonomi får man lära sig att det är så enkelt. Det är bara i reklammänniskornas förenklade föreställningsvärld.
Vi tar det sista först. Efterfrågan i Sverige behöver inte betyda lika mycket produktion i Sverige. Tjänster kanske, men inte varor.
Det är visserligen snällt av oss i Sverige att lösa arbetslöshetsproblem i Kina, men det var inte det vi tänkte.
Höjd köpkraft kan naturligtvis innebära fler arbetstillfällen i butiker och varuhus men det är tveksamt om det ger mer jobb i svensk industri.
Kanhända hos en del hantverkare om inte ROT-avdraget har intecknat den marknaden redan.
Ett problem är att det kan bli fruktansvärt dyra jobb som skapats om man tänker på vad det kostade i skattesänkning.
Men det viktiga är: Skatter har inte ett egenvärde. Det är pengar som vi gemensamt avstår för att betala något vi gemensamt behöver.
T ex personal inom vård och skola.
Har vi större behov än årets inkomster medger så får vi låna pengar eller avstå från något, t ex göra undervisningsgrupperna i skolan större och sparka skolpersonal. Lärarna är billigare för samhället om vi försörjer dem på A-kassa eller soc. Visserligen sjunker deras köpkraft, men...
Vi har försökt kryssa oss fram bland alla dessa skär med hjälp av en allt större statsskuld, nu över ett tusen miljarder, pengar som skall betalas igen av våra barn, t ex av Gabriel och Ellinor. Undrar om de är lika förtjusta när de kämpar med ekonomin som vuxna?
Frågan är om vi får bäst effekt av varje krona, av att skapa jobb inom servicenäringarna eller skapa jobb inom vård, skola och omsorg.
Om jag frågar den som suttit på akuten i många timmar eller gamlingen som inte får komma in på ett vårdhem där man hinner bry sig om individerna eller den frustrerade läraren som skall hinna SE alla elever och lotsa in dem i vuxenlivet som hela människor, så tror jag jag vet ett av många svar.
Om vi väljer att skapa jobben via skattesänkningar måste vi vara väldigt noga med att inte sänka skatten hos de grupper som kommer att använda skattesänkningen till sparande utan enbart ge till låglönegrupperna som har ett otillfredsställt konsumtionsbehov. Alltså tvärt emot vad som skett under de sista 5-10 åren.

Jag är ledsen Bea, men det är inte så enkelt som en del säger.
Dessutom hänger frågan där i luften: Är det så bra för miljön alla gånger med en ökad produktion vars baksida är ökad konsumtion av ändliga resurser?
Är det så bra att vi bygger nya bostäder, vägar och köpcentra på de jordar som bäst lämpar sig för matproduktion?
Är det så bra med att de nya arbetstillfällena för partikelforskning, som Sverige har köpt sig innebär att den finaste jordbruksmarken vi har (strax utanför Lund) togs ur produktion och belades med betong och asfalt?

Det var inte meningen att krångla till det för dig så här i valrörelsens slutspurt, men som du ser är jag inte frälst för något av blocken utan enbart bekymrar mig för de små och sköra här i samhället.
Visst skulle jag önska mig mer kvar i "pensionskuverten" jag får, men jag vill nog att även jag skall få vara med och bygga en framtid för människor och natur.
Skolan, vården och omsorgen om de sköra i samhället är viktigare än min konsumtion och de arbetstillfällen min ökade konsumtion skulle skapa långt bort från det samhälle jag kan påverka t ex via valet på söndag.

http://Gubbfan.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Elinor :)

14 september 2010 20:54


Tack för det Gittis! På söndag kör vi för kd! Kram

Gubbfan: Tack för ditt långa inlägg. Du är så klok och jag är tacksam, också för kommentarer som ifrågasätter mitt sätt att tänka. Det får mig att tänka ännu mer... :)

Beatrice F Wik

14 september 2010 20:56

Hmmm. Nu blev det knasigt igen. Det är inte Elli som skrivit ovan, utan hennes mor, Bea. ;)

 
Ingen bild

Muppen

15 september 2010 22:44

Det kanske är en annan effekt man vill uppnå med skattesänkningar, en effekt som inte är politiskt korrekt. Det är att ändra storleksfördelningen mellan de grupper som har jobb eller inte i arbetsför ålder. Det ger snabbt stora skatteintäkter som i sin tur kan användas för transfereringar inom exempelvis välfärd. Ett block kan utåt aldrig applådera detta då de har alltför stora väljargrupper som blir drabbade men man kan nog anta att de i det tysta är inte är missnöjda. De av oss som blir drabbade är de som befinner sig i en gränsdragningszon men så är det vid större systemförändringar. När systemet hinner ikapp politikernas beslut mildras dessa effekter. jag säger inte att det är så här men det skulle kunna vara en anledning. Jag är en "bonnlurk" utan högre ekonomisk utbildning...

 
Elinor :)

Elinor :)

15 september 2010 22:59

Fån Bea, fast det står Elinor:

Jaa. Mycket tänkvärt, Muppen.

http://louiseelinor.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Beatrice F Wik - 16 oktober 2015 21:15

  Jag kommer nog aldrig kunna bära en vigselring igen. En tung guldringar på mitt vänstra ringfinger.  För erfaren, för frihetsälskande, för självständig. Jag har erfarenhet av både katter o hundar i mitt liv. Det finns en jättestor skillnad i ...

Av Beatrice F Wik - 10 oktober 2015 22:15

  Tänk att jag såg det på en sekund. Jag såg när du kom- som jag väntat. Fast jag visste inte innan att det var du. Att det var dig jag väntat på. Men du klev in- och jag bara visste, jag såg det i dina ögon, nästan som om det stod skrivet. ...

Av Beatrice F Wik - 30 september 2015 16:45


  Ikväll blir det lite firande av min vackra fantastiska dotter. !8 år av kärlek.    Jag är så glad och stolt att få vara hennes mamma, men jag kan inte förstå vart tiden tagit vägen. Hon fyller inte exakt idag även om vi firar lite nu- utan...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:45

    Tiden har gått. Det var tungt det där.. som jag fastnat för dig. Men jag väcker inga lik, det skulle bara vara destruktivt. Ser fram emot nya roligheter, med nya förmågor- nya inressanta människor =)   ...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:00

      Hej igen! :) Länge sedan jag var här, på bloggplatsen.   Lite Eurythmics kanske? "När morgondagen kommer och du kommer att behöva någon att lita på."     ...

Presentation


-beabloggar-
Av Beatrice F Wik

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10 11 12
13 14 15 16
17
18
19
20 21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Annat språk


Ovido - Quiz & Flashcards