Alla inlägg under april 2011

Av Beatrice F Wik - 14 april 2011 23:24


... att skriva, så jag fortsätter.


Underlig situation, ska du veta, du som är frisk och har hälsan.

Dras fortfarande på sviterna av höstens utmattning och är vissa dagar tillbaka i "gamla starka jag". Dessa blir lyckligtvis allt fler ju längre tiden går. Andra "faller jag ner". Har ingen ork alls och "kombinerar" min sinnesstäming med smärtor i kroppen. Det rör sig ibland om spänningshuvudvärk, ibland kraftig migrän, ibland illamående eller yrsel. När det är som värst kräks jag när jag borstar tänderna (vet inte riktigt hur detta hör samman, men så är det...)


Och jag känner mig på milsvidder ifrån dem som bjuder hem på en "vanlig" fika. "Ja, där kanske jag är då. Kanske inte."


Kan tänka mig att de som inte varit i min situation tycker att jag är ett UFO, en utomjording... Kan förstå att jag uppfattas som mysko. :)


Men, som sagt: dagarna blir fler och fler, då jag jobbar, är en "vanlig mamma", går på stan med min tonårsdotter, på bio med min grabb, eller umgås som "en normal människa" med min vänner.


Ja, då fick jag skriva lite till. Hoppas du sover gött nu!

Av Beatrice F Wik - 14 april 2011 22:36


SM-guld!!! Säg grattis till mig som är värmlänning, alla kamrater!!! :-)

Uuuu, va bra vi ä!!!


Kommentarer (tackar för dem- de gör mig så GLAD!) får mig ofta att spinna vidare i mitt tänk. Skrev igår om den gravida 14-åringen, och, citerar Dina: "Var är föräldrarna?" Men, som sagt; jag önskar flickan och hennes bebis all lycka. Tidpunkten i livet för när man väljer att bilda familj är ju så olika. Vissa känner sig inte alls mogna strax efter 20, vilket jag gjorde, och det har hittills gått bra för min dotter (som kom först av mina barn), så jag antar att min mammainsats inte varit total pannkaka, men jag säger å andra sidan det motsatta.


Jag skulle aldrig, så här strax före 40, orka med en ny bebis! Att bli gravid nu, är nog det sista jag skulle vilja. Jag har en väninna som passerat 50 och som FORTFARANDE- om hon kunde, skulle vilja känna lyckan över att vara gravid. För mig var "graviditetslyckan" överskattad. Tyckte det var underbart när bebisen väl kom, men fy, så jobbigt att gå omkring med svallande hormoner, konstanta humörsvängningar, ständig trötthet, illamående ibland och att för övrigt känna sig som en stor, översvällande padda. Och den stackars bebis som skulle ha oturen att "välja" mig som mamma nu, när jag njuter av att se mina barn växa upp och bli alltmer självständiga, ja, den skulle det vara riktigt synd om! Så ser jag fet ut, beror det enbart på för mycket grädde i såsen. Var tid har sitt, och det där har jag redan gjort.


Sov Gott, Kamrater! :)

Av Beatrice F Wik - 13 april 2011 23:01


Läste på en blogg om en tjej som var 14 och gravid. Hjälp, säger jag bara! Jag har själv en 14-årig tjej, och jag vill då mena, att jag verkligen inte är redo för barnbarn än! Den gravida tjejen verkade mogen, och jag hoppas innerligt att hon fixar sitt ansvar, men jag har så otroligt svårt att fatta... hon skrev att hon skulle sluta röka (Jätteduktigt!!! Men att redan lyckas bli vanerökare vid denna unga ålder!!!) och för övrigt träffa en kille och få till det så att det blir ett barn! Snacka om brådmogen!!! Jag har också varit rätt brådmogen i livet, men det här är snäppet över!


Jag tror inte att det ens finns i min 14-åriga dotters liv att skaffa barn nu. Om jag fick bestämma, skulle jag se henne skaffa sig en gedigen utbildning (vilket jag också tror att hon kommer att göra) och sedan resa och vara fri ett tag. Obunden. Det ångrar jag, från min ungdom. Nu har ju allt blivit bra, i och för sig, så det är väl kanske fel att säga att "jag ångrar mig" för det gör jag nog inte, men var jag tonåring igen, skulle jag ta vara mer på friheten.


Friheten skrämde mig nog i den åldern. Jag gick från gymnasiet direkt till lärarhögskolan, och direkt när jag var klar med min utbildning fick jag Elinor. Jag var t o m gravid under högskoletiden, så Elinor har varit med mig på mina föreläsningar och tentor i samhällskunskap, som jag läste då. Sparkat och snurrat, där inne.

;-) Minns när jag satt på bussen till universitetet och tänkte: "Det här klarar vi, jag och du där inne i magen." Och det gjorde vi. Jag och Elinor. :) Vi fixade tentorna i samhällskunskap och jag fick min lärarexamen.

 

Åååå, vad roligt att tänka tillbaka!

 

När Elinor var ett år började jag vikariera som lärare och på min 25-årsdag, minns att det var en fredag, kom båda mina dåvarande rektorer in på lärarrummet, bad att få prata med mig när vi fikade och erbjöd mig fast anställning. Så j-a snyggt gjort att "ge" det till mig som födelsedagspresent! :) Att tajma in det, och säga det just när vi firade: "Grattis, Bea! Du har fast anställning om du vill!"

Jag jobbar fortfarande kvar inom Grums kommun och folk får säga vad de vill. Här trivs jag. Så är det!


Lite Lundell, apropå frihet, som jag tidigare skrev om:


Sov så gott!






Av Beatrice F Wik - 12 april 2011 23:21


" Om jag kunde önska dig en egenskap

 skulle jag ha mycket svårt att bestämma mig

 för vilken som skulle göra dig lyckligast.

Skönhet är farligt; visdom måste förvärvas,

 kärlek är ditt hjärtas ensak.

Så trots av allt skulle jag nog vilja ge dig

den bästa egenskapen av alla: Mod."


/ Ur min lilla bok: "Jag önskar dig lycka"

Av Beatrice F Wik - 11 april 2011 21:43


Min pappa skrev en debattartikel i NWT (se nedan) varpå Gubbfan kommenterade löner (i detta fall lärare och vårdbiträden), så jag var faktiskt tvungen att titta lite extra på det.


Vad gäller lärare finns inga bestämmelser, som jag förstod, men följande rekommendationer gavs (gäller ingånslöner):


Förskollärare: 21 000

Grundskollärare: 22 000

Gymnaielärare: 24 000


(Sedan höjs den ju med tiden, naturligtvis. Gäller väl alla yrken antar jag, hu och ve för den som lyckas sänka lönen med tiden! :)

Nästan lika komiskt som när jag vid ett tillfälle (det hade blivit något fel med min lönespecifikation) fått en skuld till Grums kommun på 276 kr! "Tack för ditt fina jobb, liksom!!! =)"


Beträffande vårdbiträden (vet inte om detta kan stämma- låter ju i så fall helt otroligt!!!) ligger lönen runt 16 000. ???!!! Snacka om underbetalda, tycker då jag!!!

Sjuksköterskor: 22 000 (Också hemskt underbetalda!)


Fann något annat "lustigt":

Butiksbiträde 18 000


Är det sant? Hur klarar man det, om man ex vis är småbarnsmamma och jobbar deltid? Fast det är klart, när man är två går det väl an. Å andra sidan är jag fostrad på det viset, att jag inte skulle känna mig bekväm i att låta någon annan stå för alla räkningar. Jag vill kunna betala för mig. Det är nog därför jag i princip alltid jobbat heltid. I min familj har vi varit två lärare med ungefär samma lön, så vi har delat allt "lika". Som lärare har ju detta gått an, också med småbarn, eftersom vi har 10 timmars förtoroendetid i veckan. Så jag har kunnat rätta mina prov och planera mina lektioner hemma, när ungarna lagt sig.


Jo vars... bladdra om allt och ingenting, det kan jag... ;-)


Jaa. Gubbfan. Då vet vi det. Ännu fler vårdbiträden, alltså...


Sov Gottis, Alla där ute! ;)

Av Beatrice F Wik - 10 april 2011 22:11

 

Jag läste en debattartikel idag. Den är skriven av min pappa och publicerad i NWT fredagen den 8 april.

Jag tycker den är tänkvärd och för den därför vidare på min blogg (om du nu skulle ha missat den i NWT):



Öppet brev till företrädare för Karlstads kommun

 

Jag har tidigare i två insändare, 16 februari respektive 11 mars i år, begärt att Karlstads kommun skall redovisa kostnaderna för Ikeas etablering här i Karlstad. Det jag finner mest irriterande, och som samtidigt bekräftar det jag påskiner, är att kommunen låter företrädare för exempelvis teknik och fastighetsförvaltningen besvara insändare i NWT 6 dagar efter publicering i tidningen. (Ljus kan skapa en trygghet, NWT 16/3; Rätt och fel om utvecklingen, NWT 21/3)) Varför vill man då inte besvara min insändare?

Den uppenbara brist på svarsvilja som kommunen visar, oberoende av om majoriteten vid tillfället för beslutet att skänka bort 75 miljoner till en redan då rik man var socialdemokratisk eller borgerlig, stärker mig i den uppfattning jag framför här nedan.


Karlstads kommun har skänkt bort 75 miljoner kronor till en redan rik man! Som stöd för denna anklagelse anför jag följande: Kostnaden för Karlstads kommun angående Ikeas etablering här i Karlstad skulle enligt NWT komma att sluta på cirka 75 miljoner kronor. Denna kostnad berodde på att stora mängder berg måste tas bort från den tomt som Ikea ville bygga sitt varuhus på.

Genom detta beslut så fråntog kommunen våra skolelever rätten till en bra eller bättre undervisning. Genom detta beslut så fråntog vår kommun våra åldringar rätten till god omvårdnad. Genom detta beslut så fråntog vår kommun de ekonomiskt svaga grupperna rätten till större ekonomisk trygghet. Om jag inte missminner mig alltför mycket så är detta just de tre områden som en kommun skall ägna sig åt.

Varför tycker jag så? Jo, titta på följande enkla exempel. Räknar man på en kostnad av 75 miljoner för kommunen så får man ungefär följande siffror: Invånare i Karlstads kommun är cirka 85 000 totalt. Av dessa kan vi säga att runt 30 procent inte här räknas som skattebetalare då de flesta är i någon form av utbildning. Alltså återstår ungefär 60 000 personer som alltså har betalt cirka 1 250 kronor per capita av sina inbetalade kommunala skattepengar. Förhoppningsvis betalade Ikea ett antal miljoner för tomten och det exakta beloppet redovisar förhoppningsvis någon av kommunens företrädare för oss. Den siffran förändrar dock inte saken i sig då vi vanliga kommuninvånare får betala för den tomtmark vi tycker oss behöva och vill köpa av kommunen.


Vidare, om man utgår ifrån att ett vårdbiträde eller grundskolelärare har en lön på cirka 25 000 kronor i månaden så blir den direkta lönekostnaden ungefär detta belopp multiplicerat med 1,5, den totala årskostnaden blir alltså cirka 457 000 kronor. Vi avrundar till 450 000 i enkelhetens namn. 75 miljoner dividerat med 450 000 blir således 167 årsanställda vårdbiträden eller lärare. När det gäller försörjningsstöd så blir antalet berörda flera gånger större.

Alltså har vi Karlstadsbor överfört ett belopp motsvarande lönekostnaden för 167 årsanställda vårdbiträden/lärare till en av Sveriges absolut rikaste män. En man som dessutom inte vill ha sin koncern skriven i vårt, och sitt, hemland pågrund av skattetekniska skäl.

Denne man, eller rättare hans bolag/stiftelse, betalade dessutom, enligt NWT 29/8 2008, 187 000 kronor till 15 eller 18 fastighetsägare i närområdet för att de, jag citerar tidningen, skulle hålla tyst och inte överklaga planen. Vårt tidigare kommunalråd Håkan Holm (S) menade i samma artikel rent generellt att det här med överklaganden sätter sina spår i tillväxttakten.


Jag tror inte att alltför många av tidningens läsare tycker att jag är småaktig som skriver följande: Jag vill ha tillbaka mina 1 250 kronor! Jag vill absolut inte ge så mycket pengar till en redan mycket rik man/stiftelse. Jag ger dem mycket, mycket hellre till den personal som jag tror kommer att ta hand om mig om några år. Jag ger dem mycket hellre till barn- och ungdomsförvaltningen som kan betala för många extra lärare på skolan på Kronoparken eller någon annanstans i kommunen. Och jag ger dem mycket hellre till socialförvaltningen för att de skall få större resurser till att förse de verkligt behövande med mer ekonomiskt stöd och/eller bostäder för de hemlösa som vi så lätt glömmer att vi har. Jag ger dem hellre till den avdelning på barn och ungdom som skulle kunna ordna någon kolloverksamhet någonstans för de barn som så önskar i sommar.

Vad säger ni om detta, ni företrädare för Karlstads kommun?


Lennart Wik

Vålberg

Av Beatrice F Wik - 9 april 2011 20:43


Åååå, vilken härlig vårdag det varit idag! "Nästan som sommar" sa min son. Det var verkligen sommarvärme vid söderväggen. Satt och drack kaffe där i eftermiddags och det var hela 26 grader i solen! Så underbart att våren är på väg...


Fick en lång, lång promenad i solen, med älskade väninnan.

Livet blir så annorlunda när man är sjukskriven. Nu jobbar jag ju förvisso deltid, och kommer ut en del, men jag har i princip alltid jobbat heltid (förutom under mina mammaledigheter- då man haft fullt upp med ungar, dagissnack, babyrythmik och mammafika:) och jag kan påstå att en rätt stor del av ens sociala liv tas ifrån en i samband med att man inte är på jobbet. Åtminstone har jag upplevt det så. Nu har jag förvisso inte riktigt fått orken tillbaka att delta i megasociala sammangang, men jag har verkligen kommit att uppskatta mina vänner.


Båda mina ungar är fortfarande ute och spelar brännboll, eller vad de nu pysslar med för tillfället. Sååå skönt för dem att ÄNTLIGEN få vara ute!!! :)



Välkommen älskade efterlängtade vår!!!

Av Beatrice F Wik - 8 april 2011 22:58


Ååå, vad jag är sugen på en Medelhavsresa just nu! En vecka runt påsk i Grekland eller Spanien skulle inte sitta fel! För mig är Medelhavet paradiset på jorden; jag lever verkligen upp i den varma solen, vågorna- ljummet vatten-sååå gudomligt! Svarta sammetsnätter, och att bara vara.

Vi har i min familj prioriterat en Medelhavstur varje sommar under några år, men det blev inte av i somras och jag har verkligen saknat det. De där resorna laddar upp batterierna rejält inför årets slit och släp!

Fick bara en stark och plötslig längtan...


    Underbart, att minnas lite... ;) Längta!!!

Presentation


-beabloggar-
Av Beatrice F Wik

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25 26
27
28 29 30
<<< April 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Annat språk


Ovido - Quiz & Flashcards