Alla inlägg under februari 2013

Av Beatrice F Wik - 6 februari 2013 23:13


... att få livspusslet att gå ihop.

Jga fattar inte hur folk bär sig åt för att räcka till, som har så där sex-sju barn. Helt otroligt! :)

Fast det är nog så, att man ju har en viss tid och inte mer, sedan får barnen dela på den bäst de kan. Och hjälpas åt. Själv har jag i princip alltid ägnat den mesta av min lediga tid åt barnen. De är kanske bortskämda med att mamma alltid funnits för dem: allt annat kommer i andra hand för mig. Fast med min ekonomi kan jag inte skämma bort dem så jättehäftigt rent materiellt, och det är kanske tur det...

Men när jag hör dem resonera, fulla av empati och kloka tankar, och när de kommer hem med betygen från skolan inser jag att jag nog har prioriterat rätt, trots allt.  Den tid kommer att komma, då jag kan sätta mig själv i första rummet.

Till helgen, när de ska till sin pappa kommer jag- om inget oförutsett inträffar, vilket jag innerligt inte hoppas, att stänga in mig med studier. Måste lägga allt annat åt sidan och bara läsa. Jag håller på med svensk språkriktighet, vilket är jätteintressant, och under helgen ska jag göra en hemtenta.


Jag älskade att vara student! Om jag inte blivit gravid med Elinor hade jag fortsatt på forskarutbildningen, i historia. Jag hade fixat handledare och hela faderullan, skulle knytas till Göteborgs Universitet, bestämt ämne för min D-uppsats, men så kom livet emellan och jag avslutade kvickt min lärarutbildning för att snabbt komma ut i arbetslivet och ta del av familjens försörjning. Elli kom när min lärarutbildning precis var klar, men jag fortsatte läsa på halvtid samtidigt som jag var mammaledig, och fick gymnasielärarkompetens i historia (vilket förvisso senare kom att ändras; 70 poäng i ett av ämnena enligt "gamla" räkningen räckte inte i och med gymnasiereformen 2011).

Det var där jag "snöat in". I historieämnet, alltså. Jag gick på föreläsning varje onsdag, mina föräldrar hjälptes åt att komma och passa Elinor, sedan pluggade jag på kvällarna när hon somnat.


Nu är det studier för mig igen, så roligt! ;-)


Sov Gott!!!

Av Beatrice F Wik - 4 februari 2013 22:55


"Ett starkt argument behöevr ingen hög röst."

/Okänd



Ovan är ryska alfabetet.

Jag hoppas att jag skrivit kvällens citat med det ryska alfabetet:


"Ett starkt argument behöver ingen hög röst".

/Okänd


Fast jag törs inte garantera att det blev rätt. =) Men man måste ju roa sig med något...


Jag var på en föreläsning för några månader sedan. En klok man föreläste. Han berättade hans fru hade ett för honom väldigt jobbigt intresse. De åkte in till centrum på lördagarna. Frun tittade på skopar efter skopar. Mannen somnade nästan; han tyckte det var urtråkigt. Hon gick omkring och bara "slösade bort" timme efter timme i skoaffärer. När hustrun i sin tur frågade sin man varför han ibland om kvällarna satt och pysslade med en massa bla-ha-bla-ha framför datorn, totalt meningslöst arbete, försvarade han det med att han var tvungen att rensa hjärnan efter dagens arbete. Han forskade i specialpedagogik- och det krävde mycket av hans tankeverksamhet. Hans hjärna behövde helt enkelt få slappa och ladda emellanåt och respekterade därför fruns skoprovande; det var ju hennes sätt att ladda.


Oavsett vad vi pysslar med; vi sliter nog alla och envar med vårt, är det SUPERVIKTIGT att ladda hjärnan emellanåt, med meningslöst arbete. (Som jag gör nu). Nu kopplar jag av.


Det här är ju någonting vi måste slåss mot ständigt; sätta upp en gräns för vår alldeles egna tid då och då. Gör vi inte det själva, kommer vi att drunkna i krav och förfrågningar om både det ena och det andra. Folk skulle enkelt kunna slita en i stycken: Jag skulle kunna vara över allt och ingenstans just nu. Men jag vill helst av allt sitta här i lugn och ro en stund och bara skriva.


Jag behöver det- för att kunna fungera.


Sov Gott, Världen   

Av Beatrice F Wik - 3 februari 2013 23:28

Nu blir det himla spännande! =)

Hade visning på lägenheten idag, den rök med en gång. Vi ska flytta till en annan, inom samma mysiga radhusområde. En lite mindre, den här är för dyr- för mycket pengar i månaden går på att bara bo. Känns jättebra!!!



Har haft en effektiv helg med barnen och allt som skall göras- det har gått så fort, helgen kom och gick i samma andetag. Hade gärna hunnit med att vara lite social, mina vänner hade en liten tillställning igår- hade gärna varit där- men man hinner inte allt. :/ Förhoppningsvis blir det fler tillfällen.


Lite Leif på middag får man alltid in, trots allt. Och roliga samtal!!! :)

Älskade underbara vänner. <3


Nu väntar en skön dusch och sedan ska jag krypa ner i sängen.


Jag ber om att få önska en rolig och händelserik vecka!


   

Av Beatrice F Wik - 2 februari 2013 22:35


Dagens dos av Lundell. =)

I mitt hus dissar vi Melodifestivalen.

Av Beatrice F Wik - 2 februari 2013 15:39

 

Jag läste så kloka tankar i ett inlägg på "Bloggplatsen" ¨så jag för hennes (Jag antar att "Sanningen" är en hon, men jag vet inte?) tankar vidare...

 

Veckan ämne - Droger

Av sannigen - Fredag 1 feb 17:27

Veckans ämne är droger. Det finns 2 typer av människor, dom som inte tar droger och dom som är fast i drogerna.


Jag har så mycket kännslor om droger men främst av allt har dom förstört min bror. Iförra veckans ämne så tog jag upp min bror som tog självmord och idag om droger som driv honom till det. Först och främs är det för att jag saknar honom så fruktansvärt och att jag får ut mina tankar och kännslor men för det andra så är det några av dom ämnerna jag själv har mest kunskap om och vill dela med mig om för det är så mycket hysande om det och att det är något man helst inte ska prata eller skriva om. Och det är rent bullshit, det råder allt för lite kunskap om droger och att personer som har haft eller har droger i sitt liv träder fram och vågar berätta.


För eller senare lär man sig att droger är ett av djävulens påhitt. Det räcker att man prover en enda gång och så är man fast. Man vill göra allt för att uppleva kännslan du fick första gången. Första gången du tar någon drog är fantastisk, det är som om du är i himmelen. Men du kommer aldrig uppleva den kännslan igen, ditt jagade kommer bara sätta dig mer och mer i skiten. Det går så fort jag vet. Det kan bara ta några veckor för dig att skaffa ett beroende.


Det gör så förbannad ont från en anhörigs perspektiv att se personen få ett beroende. Jag märkte inte när min bror faktiskt började få ett beroende innan det var för sent. Det är först som man faktiskt fattar att den tar droger när personen förändras, inte är densamma. Min bror använde dom tyngre drogerna och varken jag eller någon annan kunnde hindra honom. Jag kunnde bara se hur min bror bliv som en främling.


Han hade det väldigt svårt under en tid och därför började han ta droger. Och vem fan har inte tänkt: Vad skönt det skulle vara att försvinna ett tag. MEN det är inte så skönt när ditt liv börjar förstöras, när du har misst kontrollen. "Tar man mer droger så förstår man aldrig att man inte har något kvar, att livet inte är detsamma och att man har förstört allt" Så sa min bror en gång och det ekar fortfarande i huvudet på mig. Förstår ni? Att tar man mer och mer droger, inte stannar upp och är hög hela tiden så kan man inte se vad man faktiskt har förstört och förlorat. Men inerst inne så tror jag att alla vet vad dom ger sig in på när man tar en drog för förstsa gången. Ingen kan någonsin påstå att man troode att ens liv skulle bli bättre av drogerna, kanske att du för en timme skulle slippa vara du men inte att ditt liv skulle bli bättre och lyckligare.


Min bror insåg själv till sist efter flera års knarkande att det här gick inte längre, jag hade fått honom att förstå vad det hade gjort med mig och våran familj. Vi såg våran bror och son gå helt förlorad, att han för varje dag bröts ner. Han sökte vård 5 gånger som jag vet och han klarade inte att vara ren. Och han tog sitt liv för han visste att han skulle knarka i hjäl sig.


Det är skrämmande riktigt skrämmande att det finns flera miljoner personer där ute som går i samma riktnig som Johan. Jag skulle vilja slå till och ruska om er som tar eller tänker på att ta droger. Drogerna tog min bror ifrån mig och tänk för helvete inte ens tanken på att ta någon sort drog. På några veckor kan hela ditt liv redan vara upp och ner vänt. Drogerna borde inte finnas och jag önskar att fler hade styrka och mod att faktiskt orka och kunna söka vård och vara ren. Allt handlar om vilja, min bror hade inte viljan men jag tror han insåg själv att han inte hade något kvar men han hade mig och våran familj. Man kan aldrig förlora hoppet om en person man älskar ovaset hur sårad man har blevit. Jag uppmanar er verkligen att inte börja med droger och stoppa innan det är försent. Är du nere i ett beroende så för fan sök hjälp, lägg in dig på ett behandlingshem. Det är väldigt lätt för mig att säga att ni ska göra det, men jag hade inte en bror som gjorde det som faktiskt bestämmde sig för att bli drogfri. Ingen ska behöva förlora sitt liv till drogerna och ingen anhörig ska behöva bevittna om drogernas påverkan!


Citerat "Sanningen", Bloggplatsen

Av Beatrice F Wik - 2 februari 2013 00:01

 


Elli & Emma

Sötnosar   

Av Beatrice F Wik - 1 februari 2013 17:30


Respekt

är ett missbrukad ord, anser jag.

Ett ord det gått lite inflation i för övrigt. Kan lätt bli luddigt och otydligt.

Vad är egentligen respekt?

"Vill du bli respekterad av din avbild, får du visa din avblid respekt" sjöng Björn Afzelius så vackert i "Ikaros."

Ömsesidighet är alltså en bärande del av begreppet.


"Eleverna skall respektera sin lärare", exempelvis. Det vill naturligtvis alla.

Läraren kan smocka till ungarna- för att få dem tysta. De blir då "rädda" för sin lärare och kommer med största sannolikhet att hålla munnen stängd för att inte få en smocka igen. Men de respekterar förmodligen inte sin lärare- han/hon har ju inte visat dem den minsta repekt- då han/hon smockat till dem. Han/hon har däremot kränkt dem.

(Jag tog skolan som exempel då det är den värld jag personligen är mest bekant med).


En människa jag alltid kommer att ha som föredöme för den respekt hon gav mig som barn är min mormor. Hon finns tyvärr inte längre i livet längre, men jag försöker, så gott jag kan, att föra det hon gav mig- vidare.


Mina barn (alltså mina egna) tror- och hoppas jag, har respekt för mig som förälder.

Jag har respekt för deras personligheter.

Jag är deras mamma och vän- men kommer aldrig vara deras "kompis." Det är ju jag som är den vuxna.


Däremot hoppas innerligt att de inte är rädda för mig. Deras respekt har jag försökt bygga på ömsesidig tillit och på tillrättavisanden av själva situationen - aldrig personen. En person kan man inte kritisera- personen är ju som den är. Däremot måste man få säga ifrån om personen betett sig dåligt- det är alltså handlingen som kritiseras- aldrig själva personen. Du behöver inte vara knäpp bara för att du gjort något som är knäppt.

Handlingen var galen- inte hela Du.


Respekt innebär också att acceptera människors olikheter.

"Jag håller inte med om din åsikt, men jag skulle gå in i döden för din rätt att framföra den". (Voltire? Tror jag. En upplysningsfilosof var det i alla fall.)


Respekt är att acceptera andra människors integritet. Att ta ett "nej" för ett "nej" och inte tränga sig på en annan person. Inte kliva innanför de ramar den här människan har satt som sin personliga sfär.

Det är rent kränkande, anser jag. Drar jag det till sin spets blir det fråga om våldtäkt- varje människa har rätt till sin egen kropp, och all rätt i världen att bestämma vad hen (hihi!!! Här fick jag in det politiskt korrekta lilla ordet också=)) vill göra med den: Hen och ingen annan- oavsett klädsel eller vad det än är.

Var och en har också rätt till sin själ. Lika olagligt som det är att våldta en kvinnas kropp, lika olagligt borde det vara att våldta sig på hennes själ. Låt varje människa få tycka, känna och tänka som de vill- precis som Du också bör få göra.

Du kommer aldrig någonsin att kunna göra om en människa till någon annan.

Låt henne eller honom växa i det hon/han är istället. Se det positiva!

Den enda människa du kan förändra är dig själv. Däremot kan du påverka andra männskor genom att ändra ditt eget beteende, din egen attityd.


Slutligen: Respekt är att visa förståelse för andra människors svagheter. Försöka inse att en person inte är mindre värd än du för att han/hon (blev det nu) kommit snett på något vis, för att han/hon inte är lika duktig som du på franska eller för att han/hon (tröttnade på "hen") inte kan sparka fotboll bara för att du kan. Han/hon är precis lika mycket värd i alla fall. Med all sannolikhet har personen i fråga andra kvaliteter- där du kanske brister.


Respekt är att se människors lika värde- oavsett vad.

Presentation


-beabloggar-
Av Beatrice F Wik

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Annat språk


Skapa flashcards