Alla inlägg under juni 2013

Av Beatrice F Wik - 20 juni 2013 15:35


"Det är inte hur man har det,

utan hur man tar det,

som betyder något."


  Vet ej var det kommer ifrån, från början, men jag hörde det av kloka väninnan Maggan.

        Maggan Bönfors. ;-)



Historier från branden i Karlstad den 2 juli 1865. Hela stan brann.


"Landshövdingen grät och bad.

Biskopen svor och släckte."


Historien slutade med att landshövdingens bostad brann ner. Biskopsgården står kvar- och detta är inte bara en historia, det ÄR även historia.

Att hela stan brinner- det är som det är. Tyvärr har en brand uppstått- shit happens- och det har spridit sig över hela j-a stan. Det kan inte göras ogjort, även om man inget hellre önskar.

Man kan däremot välja mellan att sätta sig ner och begråta situationen- eller sätta igång och släcka.


Man kan gråta och gräma sig över allt möjligt som skett. Men det hjälper tyvärr inte. Det förändrar olyckligtvis INGENTING. Det spelar ingen roll om man gråter eller försöker vara glad- det förändrar inte det förgångna, hur man än gör. Men det underlättar framtiden att försöka vara glad! ;-)


Man kan välja att acceptera det som skett- och ta tag i situationen så som den är.

Gå vidare in i framtiden och göra så gott man någonsin förmår. Av det man har.



Av Beatrice F Wik - 20 juni 2013 09:00


Ta dig två minuter... och läs igenom nedanstående (källa: Hjärnfonden)

Ta hand om dig- och låt ingen ta gnistan ifrån dig!


Jag har varit drabbad av depression, så illa att jag blivit sjukskriven från mitt arbete (utmattning vid ett tillfälle och utmattningsdepression vid ett annat) två gånger i mitt liv.

Det är så vidrigt att vara deprimerad (så där på riktigt, alltså- inte bara lite nere) så det är svårt att föreställa sig om man inte varit där själv. När själen blöder, och allt är helt svart. Då är det ingen barnlek längre.

.... ;-( ....


Depression

 

Depression är en mycket vanlig folksjukdom. Den som är deprimerad känner sig ofta nedstämd, har ångestkänslor, sömnsvårigheter och minskad aptit. Livet kan kännas meningslöst och man har ingen livsgnista.

Depression kan komma utan någon tydlig orsak eller utlösas av yttre händelser, till exempel familjeproblem, sorg eller stora livsförändringar. Svåra upplevelser tidigare i livet kan göra att man lättare drabbas av depression i vuxen ålder. Flera faktorer bidrar till en depression. Exempel på detta är biologisk sårbarhet, ärftlighet och stress. En depression kan också vara ett tidigt tecken på en fysisk sjukdom som demens, brist på sköldkörtelhormon eller hjärt- och kärlsjukdomar.

SYMPTOM
Depression kan i många fall ha ett mer långvarigt förlopp än man tidigare trott. Den som en gång har drabbats av en djup depression löper större risk för att sjukdomen återkommer senare i livet. Det är därför viktigt att man är observant om man börjar få nya symtom efter det att man avslutat sin behandling. I en del fall är sjukdomen periodiskt återkommande och ibland kan det därför vara nödvändigt med behandling för att förebygga återfall.

En depression är väldigt individuell och kan se ut på många olika sätt. Några av de vanligare symtomen är:

  • Nedstämd utan någon påtaglig yttre orsak
  • Likgiltighet
  • Ångest, humörsvängningar och försämring i minnes- och koncentrationsförmåga
  • Minskad aptit och viktminskning

BEHANDLING
Depressioner går att behandla med mediciner samt psykoterapi, kognitiv psykoterapi och kognitiv beteendeterapi. Behandlingsmöjligheterna har utökats under senare år och likaså våra kunskaper om depressionssjukdomarnas förlopp. Vid medelsvåra och svåra depressioner rekommenderas behandling med läkemedel. Medicinen kombineras oftast med psykoterapibehandling.

Visste du att...

  • Drygt hälften av dem som för första gången får en depression kan bli sjuka igen.
  • Om depressionen inte behandlas kan den leda till funktionsnedsättningar som gör att man till exempel får svårt att klara av ett arbete.
  • Var fjärde svensk drabbas någon gång av en depression så allvarlig att den kräver behandling.

Av Beatrice F Wik - 20 juni 2013 06:30

 


  

Av Beatrice F Wik - 19 juni 2013 23:30


Sommarlov...

Jag föll- raklång- över mållinjen i år.

Jag är trött, men nöjd med mitt arbete, nöjd med elever; den goa klass jag haft i år... så härliga killar och tjejer, som jag verkligen tagit till mig. Vi har haft ett roligt och lärorikt år!!!

Jag har haft ett gött samarbete med mina fina kollegor och jag har haft stöttande rektorer.

Genom ups and downs.

Det är som det ska va´och jag har inget annat, från hjärtat, än gott att säga om Jättestenskolan i Grums.


Men nu har jag sommarlov.  

Lovet började dåligt; jag har varit både ledsen och arg, men jag är som en berg-å-dalbala, så det blir nog bra.

När jag ändå rosar åt alla håll vill jag säga TAAAACK älskade Lotta och Hmmm. Vilka änglar ni är som kan konsten att muntra upp en surkärring. Nu är jag bara liiite sur. Tack vare er.

Men imorgon är en annan dag. =D


 

Jag är så här underbart söt & bedårande jämt. Hela tiden.

Eller hur... helt normal!!! ;-D

(Undrar om jag är så där skelögd i verkligheten... vill nog inte veta!!! Tur att man ser världen inifrån -å aldrig sig själv utifrån!!! Jag lär ALDRIG någonsin kunna sitta mitt emot mig själv i vilket fall som helst... skelögd or not.)

Av Beatrice F Wik - 17 juni 2013 22:43


Jag har två dagar kvar innan semestern. Känns rätt gött... ;-) Å jag känner mig nöjd med vad jag åstadkommit under året som gått. Jag har kämpat hårt, med mycket, och nu ligger den magiska sommartiden alldeles här, framför oss. Lite skördetid. Midsommar på fredag, så trevligt. Spenderas om allt går enligt planer i släktingarnas stuga i vackra Liljedal. Håkan, gamla exet och jag, firar tillsammans med barnen. Vi har blivit vuxna =) och är goda vänner, precis som jag tycker att det bör vara när man har barn ihop. Ibland kan det faktiskt göra gott att bli utsatt för andra människors lite omogna beteende; man ser över sig själv och får en chans att tänka över hur man själv vill bete sig- eller rättare sagt INTE bete sig.


Eftersom jag har kattungar och därför kattvakter boende här, så eventuella inbrottstjuvar blir motade i dörren =)) behöver jag inte, som andra som skriver på nätet, vara försiktig med att berätta om semesterplanerna heller.

Om bara en vecka simmar jag i Medelhavet!!!

Åååå, såååå ljuvligt!!!

 





Av Beatrice F Wik - 16 juni 2013 23:18


På de ställen jag tidigare bott, eller i alla fall sedan femton år tillbaka, har det varit tight mellan grannarna. Jag har umgåtts en hel del med dem och fått flera goda vänner- som jag fortfarande har kvar. Det uppskattar jag naturligtvis. Dock kunde jag uppleva det lite jobbigt, när det blev för tätt. Jag är inte typen av människa som bara öppnar dörren för vem som helst. Jag tycker om att ha en viss distans.

Så nu är jag sååå nöjd. För första gången på länge bor jag i ett område där man är tämligen anonym. Man hälsar på grannarna- mer är det inte. Jag bor förvisso inom samma område som jag bodde förut, men placeringen på husen gör att man liksom kommer längre ifrån varandra här. I mitt förra bostadsområde bodde det för övrigt mest småbarnsfamiljer- och de var hemskt trevliga, men de var ju av naturliga skäl ute mycket- pga barnen. Här är det lugnare.

Jag är en inbiten ensamvarg, tror jag. Trivs med anonymitet. Hälsa artigt- sedan gå.

Jag har redan mina vänner. De räcker gott och väl och jag älskar dem av hela mitt hjärta.


  

Av Beatrice F Wik - 16 juni 2013 08:30


Luktsinnet är lite underskattat, anser jag. Ett underskattat sinne för njutning.


I alla fall för mig. Jag har på senare tid börjat uppskatta härliga dofter alltmer, liksom tvärtom: Jag har på senare tid upptäckt hur betydelsefulla lukter faktiskt är för att förstöra sinnlig njutning.

Alla har vi väl våra egna idéer om vad som egentligen doftar gott. Själv har jag inget emot doften av häst eller hästskit, rent ut sagt. Det kan nästan lukta gott, eller det tycker jag faktiskt att det gör, men alla tycker väl inte så. Likaså lukten av moped/motorcykel, den där motordoften- den är underbar, menar jag. Det doftar MAN. (Udda, va?!) Har med all sannolikhet med gamla associationer att göra. Eller en nytänd cigarett. Luktar jättegott. Jag är fd rökare. (Naturligtvis. Jag har nog gjort allt man inte ska, fast jag har aldrig knarkat. Lyckligtvis har jag en stark vilja att göra gott, så trots alla mina synder har jag alltid slutat på rätt sida vägen.)


 




Men nu skulle jag faktiskt skriva om dofter.

Vissa män tycks tycka att de är manliga när de luktar svett, medan jag nästintill kräks av lukten. Åtminstone är det rejält avtändande. Personligen gillar jag män som luktar RENT: rakvatten o dyl... kan väl inte säga parfym, för det låter så feminint, men det är hemskt fräscht med män som verkligen doftar- tycker jag.

Nu har jag hängt upp en nyren tvättmaskin lite här och var i huset och det är sååå njutbart. Doftljus tänder jag också allt som oftast...  Och inte finns det väl mycket som överträffar känslan av att lägga sig mellan nyrena lakan som torkat i friska luften? Det blir så speciellt... Liksom doften av nybryggt kaffe. (Mums...) =)

Eller den friska doften efter ett somarregn på en grusväg.


Eller vad sägs om doften av en kvinna (tyvärr är det strået värre än en man) som stinker unken bakfylla? Det måste väl ändå vara höjden av skönhet, rent sinnligt?

(För den som har svårt att förstå ironi var det sista ett skämt. )

Av Beatrice F Wik - 15 juni 2013 09:00

En liten smörislåt... gött ibland dä!!! =)


Jag har träffat Tommy Nilsson en gång, på Statt i Karlstad. Det var ingen hit.

Ja, han var trevlig, men han tyckte nog inte att jag var det.

Jag vet inte hur det blev så, men vi pratade med varann. Han uppträdde inte eller så, han bara var där på Statt och roade sig en kväll för några år sedan, och vi stod vid baren. Inte förrän en bit in i vårt samtal insåg jag att han var Den Tommy Nilsson - kändisen. När jag fattade att det var han minns jag att tänkte jag: "Oj, vad vanlig han ser ut". Han var mycket kortare än jag föreställt mig, och det sa jag till honom. Jag måste ha uttryckt mig klumpigt, hur jag nu sa det, för det hela slutade med att han smågrinigt vände på klacken och gick. Sedan dess har jag aldrig stött på Tommy Nilsson och det är kanske lika bra. Fast han sjunger bra- och han är rätt snygg att se på (även om han är "vanlig" och kortare än han ser ut att vara på TV).


Presentation


-beabloggar-
Av Beatrice F Wik

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26
27 28 29
30
<<< Juni 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Annat språk


Skapa flashcards