Direktlänk till inlägg 19 juli 2015

För snäll

Av Beatrice F Wik - 19 juli 2015 21:30


En granne till mig skrev idag  på Facebook så klokt att "det finns så många människor som ställer sig i motsatspositioner i sociala medier och verkliga livet". Lite skämtsamt utmanade hon oss vänner att sprida: "Våga vara snäll".

Och jag tycker att hon har så rätt!

"Att vara snäll" är ju i dagsläget nästan en dödssynd!

Synonymt med viljelös, svag. Svårt att säga nej.

Men tänk om det kanske inte enbart är så? Tänk om det kanske finns något genomtänkt, en väl grundad tanke i det hela, det här att "bara vara snäll". Att vara snäll är däremot inte synonymt med att inte sätta ner foten om det behövs- att inte säga sin åsikt.

Det kan faktiskt vara tvärt om. Och tusen gånger har man ju hört amatörpsykologer prata om andra föräldrars uppfostran av sina barn. "För slapp, för snäll- skriker inte till."

Det kan mycket väl vara så att just den här föräldern är orkeslös, inte orkar ta itu med problemet av en eller annan orsak.

Så kan det vara ibland: Man är inte på topp hela tiden.

Men det kan också förhålla sig som så, att just den här föräldern har en tanke med det hela. Han/hon kanske inte tycker att det är så klokt att i affekt lägga sig på barnets nivå och skrika tillbaka i hettans glöd.


Han/hon kanske vet att det mest effektiva sättet att i längden hantera ett ilsket barn- är att hålla sig lugn, aldrig någonsin svara på barnets nivå (om man nu klarar det) och börja käfta tillbaka. Däremot- när barnet lugnat ner sig- tar man ett allvarligt samtal med det, förklarar så gott man förmår vad som är rätt och fel- och talar om att precis allt man gör i livet, får konsekvenser.

Jag höll på att skriva att jag är inget proffs- det är bara som jag tycker men här kom jag faktiskt åt en punkt där jag inte är amatör, dvs jag har det här som yrke, jag får betalt för att hantera barn och ungdomar, så jag tror nog att jag kan påstå att jag är åtminstone någorlunda kunnig inom ämnet. Fast man gör ju ändå det som känns bäst för en själv.


Vad jag ville säga var att vi ska passa oss när vi säger att folk "är för snälla". När snäll (som jag tidigare skrev, numera är ett skällsord). Det kanske inte är den som skriker högst och mest militäriskt som ställer de högsta kraven, till exempel.

 
 
Ingen bild

Losern

20 juli 2015 19:49

Intressant. Jag har tidigare läst Stefan Einhorns bok "Konsten att vara snäll". Även han är inne på att man inte ska förväxla det med att vara vek. Finns snarast vinster med att vara snäll.

Och du var förfärligt söt på senaste selfien...
Du lär knappast behöva sova ensam om man säger så

Beatrice F Wik

21 juli 2015 01:19

Tack så mycket :) Men jag sover faktiskt ensam, med katterna som sällskap. Sängen är fullsmockad (har tre stycken), det är knappt så man får plats! =)

Jag har inte läst den boken, däremot "Att välja glädje" av Kaj Pollack. Rekommenderas!

Ha det fint, min vän!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Beatrice F Wik - 16 oktober 2015 21:15

  Jag kommer nog aldrig kunna bära en vigselring igen. En tung guldringar på mitt vänstra ringfinger.  För erfaren, för frihetsälskande, för självständig. Jag har erfarenhet av både katter o hundar i mitt liv. Det finns en jättestor skillnad i ...

Av Beatrice F Wik - 10 oktober 2015 22:15

  Tänk att jag såg det på en sekund. Jag såg när du kom- som jag väntat. Fast jag visste inte innan att det var du. Att det var dig jag väntat på. Men du klev in- och jag bara visste, jag såg det i dina ögon, nästan som om det stod skrivet. ...

Av Beatrice F Wik - 30 september 2015 16:45


  Ikväll blir det lite firande av min vackra fantastiska dotter. !8 år av kärlek.    Jag är så glad och stolt att få vara hennes mamma, men jag kan inte förstå vart tiden tagit vägen. Hon fyller inte exakt idag även om vi firar lite nu- utan...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:45

    Tiden har gått. Det var tungt det där.. som jag fastnat för dig. Men jag väcker inga lik, det skulle bara vara destruktivt. Ser fram emot nya roligheter, med nya förmågor- nya inressanta människor =)   ...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:00

      Hej igen! :) Länge sedan jag var här, på bloggplatsen.   Lite Eurythmics kanske? "När morgondagen kommer och du kommer att behöva någon att lita på."     ...

Presentation


-beabloggar-
Av Beatrice F Wik

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
29 30
31
<<< Juli 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Annat språk


Ovido - Quiz & Flashcards