Direktlänk till inlägg 5 september 2014

Har du bestämt dig?

Av Beatrice F Wik - 5 september 2014 20:46

Har du bestämt dig för hur du ska rösta?

Eleverna frågade mig idag (jag LEVER just nu åtminstone halva min vardag med politik och valfrågor) och jag svarade att "Nej, jag har inte bestämt mig". I skolan får jag inte påverka, måste vara neutral, så jag har ingen lust att tala om att jag mycket väl har bestämt mig, att jag till och med är medlem i ett parti och det vore ju mycket underligt om jag inte röstade på just detta. Jag är kristdemokrat. Varför är jag det?

Det är enbart en myt att man måste vara aktivt högkyrkligt kristen för att dela kristdemokraternas åsikter, men man bör nog dela de kristna värderingarna. Och vad är då detta?



Vår människosyn


Varje människa är ett mål i sig. Ingen annan människa får äga henne eller på ett kränkande sätt utnyttja henne. Varje människa är unik, men behöver gemenskap med andra för att leva och utvecklas. Människan har såväl kroppsliga och själsliga som andliga behov. Det kristdemokratiska samhällsarbetet tar därför sin utgångspunkt i människans helhet och betonar människans behov av gemenskap. Den viktigaste gemenskapen är familjen. I denna lilla grupp får familjemedlemmarna möjlighet att möta kärlek, omtanke och förståelse, men också att ställas inför krav och ta ansvar.

 

Ingen är perfekt, alla kan göra fel


Människan är förnuftig och kan välja mellan att göra bra och dåliga handlingar, och hon är ansvarig för sina egna handlingar. Vi kan göra gott, men en snabb titt i vår omvärld och bakåt i historien visar att vi också kan ställa till med mycket ont. Vi är ofullkomliga. Insikten om denna ofullkomlighet gör att vi exempelvis eftersträvar maktdelning för att inte enskilda människor eller grupper ska få alltför mycket makt och den ger oss ödmjukhet inför den egna politiska insatsen. Kristdemokraterna tror inte heller att det går att bygga det perfekta lyckoriket här på jorden. Ofullkomlighetstanken gör också att vi inser att alla kan göra fel, och att alla förtjänar en andra chans.


 

Ofullkomlighetstanken gillar jag skarpt. En väninna till mig pratade igår om det "perfekta livet". Personligen anser jag inte att perfektionism är något särskilt att sträva mot, och vi kommer aldrig att uppnå det. Den som tror att man kan få ett "perfekt" liv har missuppfattat det här med att vara människa, anser jag. Vi VILL nog inte uppnå det, för övrigt. Det vore fruktansvärt trist om det inte fanns något att kämpa för, och jag spyr rätt ut på till ytan "perfekta" människor.

Det är dessutom idiotiskt att se oss själva eller andra som felfria solar; vi gör alla våra misstag, för vi är inga gudar och vi har alla våra brister- det är en del av att vara människa- fånigt att låtsas att det skulle vara på något annat vis. (Med detta inget sagt om att vi inte måste göra vårt bästa, vi måste sträva framåt och uppåt- så klart.)


ALLA förtjänar dessutom en andra chans! En människa som bär med sig ett misstag som en lärdom är i mina ögon (naturligtvis) en klokare människa än han var innan.


Det där övre om människans unika värde, om alla människors lika värde, är väl inte så mycket att tjata om. Ganska självklart.


Kristdemokraterna är ett konservativt parti, som Du säkert redan fattat och jag tror att människan är klok nog att ta ansvar för sig själv i ganska hög grad. Det är lätt att bli sjuk (jag har själv varit det) och självklart ska vi ta hand om våra äldre och sjuka, om dem som av någon anledning hamnat snett i livet- det är enklare hänt än man tror. Alla har inte samma förutsättningar och det är väldigt lätt att uppblåst sitta på läktaren och döma.

Döma och fördöma- utan att ha den ringaste aning om vad just den här människan bär i ryggsäcken.


Våra äldre är för övrigt värda ALL RESPEKT, det är de som fostrat och format dig och mig. De som tog hand om dig och mig när vi var barn förtjänar att bli omhändertagna av dig och mig nu.

Men det måste löna sig att jobba. Det måste löna sig att lägga kraft på skolan och studier- också ekonomiskt.

Så ser det inte riktigt ut idag, inte inom alla yrken- och det känns bittert. Jag är själv en av förlorarna: kvinnlig akademiker.


Summa summarum:

Det av partierna som mest ser till medmänsklighet och värme, som lägger störst vikt här, anser jag är kristdemokraterna.


Jag anser dessutom att det är viktigt att Du går iväg och röstar nästa söndag. Det är ett stort privilegium att få leva i en demokrati- långt ifrån alla förunnat. Ta vara på din chans. För min del får Du gärna rösta hur Du vill (hihi... fast just jag ser ju helst att du röstar på kristdemokraterna om jag ska vara riktigt ärlig...)

Rött, blått, eller grönt, vi har valfrihet och det är egentligen ganska underbart, oavsett hur just jag tycker nu då.

Men snälla... RÖSTA BORT dem som inte ser till allas lika värde, dem som inte tycks ha förmåga att känna empati. Nazistsymboler och smygrasister (Oj då... bilden var ihopklippt) har inget i Sveriges riksdag att göra. Ta dig en titt på hur det ser ut därute, i världen, innan du lägger din röst på Jimmie Åkesson.

Kanske god tid att skaffa lite kunskap?


Vi borde vara för visa, för intelligenta.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Beatrice F Wik - 16 oktober 2015 21:15

  Jag kommer nog aldrig kunna bära en vigselring igen. En tung guldringar på mitt vänstra ringfinger.  För erfaren, för frihetsälskande, för självständig. Jag har erfarenhet av både katter o hundar i mitt liv. Det finns en jättestor skillnad i ...

Av Beatrice F Wik - 10 oktober 2015 22:15

  Tänk att jag såg det på en sekund. Jag såg när du kom- som jag väntat. Fast jag visste inte innan att det var du. Att det var dig jag väntat på. Men du klev in- och jag bara visste, jag såg det i dina ögon, nästan som om det stod skrivet. ...

Av Beatrice F Wik - 30 september 2015 16:45


  Ikväll blir det lite firande av min vackra fantastiska dotter. !8 år av kärlek.    Jag är så glad och stolt att få vara hennes mamma, men jag kan inte förstå vart tiden tagit vägen. Hon fyller inte exakt idag även om vi firar lite nu- utan...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:45

    Tiden har gått. Det var tungt det där.. som jag fastnat för dig. Men jag väcker inga lik, det skulle bara vara destruktivt. Ser fram emot nya roligheter, med nya förmågor- nya inressanta människor =)   ...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:00

      Hej igen! :) Länge sedan jag var här, på bloggplatsen.   Lite Eurythmics kanske? "När morgondagen kommer och du kommer att behöva någon att lita på."     ...

Presentation


-beabloggar-
Av Beatrice F Wik

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
<<< September 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Annat språk


Ovido - Quiz & Flashcards