Direktlänk till inlägg 21 maj 2010

Låt ingen schackra med det enda du har

Av Beatrice F Wik - 21 maj 2010 22:41


I min klass håller vi på med muntliga nationella prov på svenskan just nu. Vi lyssnar på en berättelse, eleverna återberättar sedan gruppvis vad de hört, diskuterar ämnet och argumenterar för sina åsikter.
Tes och argument har jag försökt pränta in i mina elever hela läsåret och nu prövas deras förmåga under viss nervositet från alla håll =)
Man kan faktiskt tycka i princip hur man vill, för i vårt demokratiska land har vi välsignats med åsiktsfrihet och religionsfrihet. Tack vare generationers kamp. Tack vare franska revolutionen och upplysningsfilosoferna, tack vare många blodiga strider, har Du all rätt att yttra din åsikt så väl skriftligt som muntligt.
Och jag tycker att Du skall ta tillfället i akt. Bekämpa knasigheter med kunskap och framför det du anser vara sunt och positivt. Men var noga med att ha ha argument för det du tänker; jag har svårt att tro att skrik och skrän "Du är ju för fan dum i huvudet" kan förändra i någon form av positiv riktning. Läs på istället. Skaffa kunskap. För kunskap är makt.

 


Kommer knasigheter fram, typ nazism eller vad sjutton som helst, får vi "slå ner dem" som en vän brukar säga och jag menar då inte bokstavligen, utan jag menar med argument.
Tänkte, som vanligt, i mitt skrivande; skriva om någonting annat än vad det blev. Tänkte skriva om ett av ämnena som dök upp i våra nationella prov idag; det handlade om könsroller, men när jag skriver börjar jag associera; det ena leder till det andra som leder till det femte... Och mina associationer får mig att växa i mina tankar och övertygelser.
Skrev samma sak härom dagen på bloggen när jag pratade om politiska åsikter, men nu hade jag istället könsroller i bakhuvudet (det var dessa vårt nationella prov behandlade) och jag säger det igen:Skrik rätt ut när det blir helfel!!! (Var dock försiktig med att såra eller kränka andra människor. En av mina kloka kollegor sa någonting bra vid ett tillfälle då han upplevt att han tangerat gränsen i en diskussion med en elev: "Kränkta människor är farliga människor".)

 


 Du kommer att få motargument och bli överbevisad om du haft fel, vilket man kanske har ibland, men håll inte käft om du tror på något!!!

 


En av "De stora" i min värld är Ulf Lundell. Han har en dotter som heter Sanna som numera är vuxen och gift, eller vad hon nu är ;) med Mikael Persbrandt.


Lundell har skrivit en underbar låt till sin Sanna, när hon bara var ett litet barn. Guld, säger jag bara.


Så här försöker jag också fostra mina barn. (Har dock, med tiden, upplevt att det finns en liten nackdel =) : Min dotter argumenterar så in i bomben för allt hon tänker och tror på. Snacka om att "tjöta höl i hövve på morsan." :-))(Citat; Ulf Lundell: "Sanna")

 
Sanna, vad du än hör, vad du än ser
vad du än kan bli utsatt för
Kom till mej fort och se mej som jag är
Kom och se vad jag egentligen gör
Jag skriver, jag sjunger
jag skriker, jag skrålar


Sanna, jag vill leva innan jag dör
En dag ska du stå brevid mej i solen och
veta vad det är jag slagits för
Och också du måste slåss och streta emot
om du vill ha din frihet kvar


Låt ingen tämja dej
Låt ingen tvinga dej
Låt ingen schackra med det enda du har 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Lotta Hedberg

22 maj 2010 08:10

Så sant du skriver :-)

 
Ingen bild

Bea

22 maj 2010 17:47


Tack, Lotta!
Hoppas vi ses på fredag! :)
Kram på dig

 
Ingen bild

Gull-Brit

22 maj 2010 19:16

Ja, det är bra att kunna argumentera för sina åsikter. Det är jag alltför dålig på. Jag tillhör väl generationen som alltför mycket tänker på husfriden och inte har så starka åsikter om saker och ting. Livet funkar ändå. Men Elinor är helt klart bra på att argumentera och ger sig inte i första taget. Kanske kommit ifrån dig. Det har jag aldrig tänkt på. Det är i alla fall bra att kunna.
Kram på er alla argumentationssugna. Heter det så?

 
Dina

Dina

22 maj 2010 21:55

Först vill jag säga: Bra skrivet!
Sen vill jag komma med en "Jag mötte Lassie": Ulf Lundell är ju här ifrån my hoods... ;-)

http://dinasblogg.bloggplatsen.se

 
Bea

Bea

23 maj 2010 22:20

Men, va kul, Dina!!! Nu blir jag nästan lite avundsjuk... Lundell är ju gudomlig i mina ögon ;) Jag har faktiskt träffat honom vid ett tillfälle. För flera år sedan på en uteservering i Karlstad efter en konsert. Och jag måste säga att han var jättetrevlig.

Och Gull-Britt: Ja, min generation tillhör väl kanske den första generation kvinnor som inte alltid tänker på husfriden i första hand. Eller också är det jag som är konstig. Men jag kan bara inte hjälpa det. Kan bara inte ta skeden i vacker hand om jag tycker att det känns fel.

Den nya generationens män har med all säkerhet fått det kämpigare. Å andra sidan: Är man heltidsarbetande och bidrar med halva ekonomin förstår jag inte alls varför man som kvinna skulle underkasta sig mannen. (Inte för att jag menar att Du gör det; men Du sa själv att din generation mera tänker på husfriden än min och jag tycker att Du är en stark kvinna, så jag pratar rent allmänt nu.)

Visst måste vi kvinnor visa respekt, men någon form av underkastelse tycker jag absolut inte att vi skall acceptera.

Men det här är mina åsikter...

Kram på er.

http://beabloggar.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Gull-Britt

24 maj 2010 09:27

Nej, underkastelse tycker jag definitivt inte om. Det är ett starkt ord. Men att rycka på axlarna åt vissa saker och tänka att det där är väl inget att bråka om tycker jag inte är fel. Man får välja sina strider. Men underkastelse, usch och fy.
Kram på dig

 
Ingen bild

Bea

26 maj 2010 21:28

Ville bara nämna, Gull-Britt, att egentligen var det inte alls frågan om argumetationer i hemmen, när jag skrev det här. Men när du kom in på det där med "husfrid" berörde jag också frågan. I själva verket tänkte jag mest på att säga sin mening i samhället i stort...

Kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Beatrice F Wik - 16 oktober 2015 21:15

  Jag kommer nog aldrig kunna bära en vigselring igen. En tung guldringar på mitt vänstra ringfinger.  För erfaren, för frihetsälskande, för självständig. Jag har erfarenhet av både katter o hundar i mitt liv. Det finns en jättestor skillnad i ...

Av Beatrice F Wik - 10 oktober 2015 22:15

  Tänk att jag såg det på en sekund. Jag såg när du kom- som jag väntat. Fast jag visste inte innan att det var du. Att det var dig jag väntat på. Men du klev in- och jag bara visste, jag såg det i dina ögon, nästan som om det stod skrivet. ...

Av Beatrice F Wik - 30 september 2015 16:45


  Ikväll blir det lite firande av min vackra fantastiska dotter. !8 år av kärlek.    Jag är så glad och stolt att få vara hennes mamma, men jag kan inte förstå vart tiden tagit vägen. Hon fyller inte exakt idag även om vi firar lite nu- utan...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:45

    Tiden har gått. Det var tungt det där.. som jag fastnat för dig. Men jag väcker inga lik, det skulle bara vara destruktivt. Ser fram emot nya roligheter, med nya förmågor- nya inressanta människor =)   ...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:00

      Hej igen! :) Länge sedan jag var här, på bloggplatsen.   Lite Eurythmics kanske? "När morgondagen kommer och du kommer att behöva någon att lita på."     ...

Presentation


-beabloggar-
Av Beatrice F Wik

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12 13
14
15 16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Annat språk


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se