Direktlänk till inlägg 9 augusti 2010

Häxbränneri

Av Beatrice F Wik - 9 augusti 2010 22:58


Detta avsnitt är en sammanfattning av Häxprocesser i Sverige

Sverige var ett land med få häxprocesser i jämförelse med andra länder i Europa. De begränsar sig dessutom till en kort med intensiv period; de åtta åren mellan 1668 och 1676, då den häxhysterin som kallas "Det stora Oväsendet" bröt ut och orsakade en stor mängd häxprocesser i landet. Det är också denna häxjakt som är mest utforskad och som brukar beskrivas i historieböckerna.

Anklagelser - och i vissa fall även domar - om häxeri förekom alltjämt då och då, även senare. Sammanlagt avrättades omkring 300 personer i de svenska häxprocesserna,[2] vilket är betydligt färre än antalet män som under samma tid avrättades för tidelag. Den 15 juni 1704 halshöggs i Stockholm Anna Eriksdotter, den sista i Sverige som avrättats för häxeri. Den sista gången någon blev dömd för häxeri i Sverige var dock 1724; dessa domar var inte dödsdomar utan spöstraff. Sveriges sista häxprocess utspelade sig 1757; 18 personer blev då förklarade oskyldiga efter att ha utsatts för tortyr. 1779 avskaffades dödsstraffet för trolldom.


Ovanstånde berör mig något alldeles fruktansvärt

Häxbränneri, usch....


Mest intresserad är jag nog för att jag "känner igen mig". Annorlunda kvinnor, som sades leka med trolldom, med Satan. Inte för att jag leker vare sig med trolldom eller Satan, men hade jag levt då hade jag alla gånger blivit bränd på bål... Jag är urtypen för detta, så det är bara att tacka och buga för att jag föddes på 1900-talet.


Jag tror ju för övrigt på reinkarnation. Och om jag nu har rätt i mina tankar är jag helsäker på att jag har avslutat ett av mina tidigare liv på bål. Jag är livrädd för eld, skulle bara vägra att låta mig kremeras den dag jag dör...


Eftersom jag nu inte kan ge mig när jag en gång börjat, med mina musikklipp, vill jag ta fram ett av Nordman. Det här är faktiskt från Melodifestivalen. Och jag som sa att jag inte är så mycket för schlager; här kommer det fram mer och mer, ser jag... ;)


&

 
 
Gittis

Gittis

10 augusti 2010 09:06

Men oj Bea, ingen kremering, skall Du ligga bland maskarna och kräla. Men tänka om man inte vore helt avldien och blir bränd !!! Intressant fråga

Kram kram

http://eacm

 
Gubbfan

Gubbfan

10 augusti 2010 09:14

Starka kvinnor ses inte med blida ögon. Sådana kan vara farliga för männens makt.
Kvinnor med egna idéer, egna behov motarbetades förr och motarbetas än i dag. Så inse att du får det svårt på arbetsplatser och framförallt i politiken om du är för duktig och männen får för sig att du rubbar deras positioner.
Paradexemplet är sossarnas Mona Sahlin.
Att hon är en maktmänniska bryr man sig inte om, men hon är en kvinnlig maktgalning och då har hon motståndare, starka motståndare, inom patriarkatets högborg dvs inom arbetarrörelsen.

Inom närigheten har man också väldigt svårt med kvinnor. Det är få kvinnor på de högsta posterna.
Det kan ju i och för sig även bero på att kvinnor är så kloka så att de inser att vad gubbarna pysslar med är mest lek och man alltså inte vill nedlåta sig till en hel del av deras larv, men det beror också på att patriarkatet bevakar sina positioner.
Så var säker på att om du hade levat för tre hundra år sedan så hade du fått sluta dina dagar på ett vidrigt sätt.
Men nu gäller att ordningen från paradiset skall återställas.
Vad då???
Du vet väl vad Gud sade när hon hade skapat Adam?
Jo, bättre kan jag!

Ha en bra dag och lär din dotter att visserligen är man och kvinna jämlika, men fortfarande är mannen bara en misslyckad prototyp.

http://Gubbfan.bloggagratis.se

 
Dina

Dina

10 augusti 2010 10:18

I södra malmens stadshus, idag stadsmuseeumet, hade dom dom sista häxrättegångarna.
Kändes lite märkligt att vara i samma lokaler där det en gång utdömdes dödstraff på kvinnor pga av barns berättelser...
Besök det och se om du "känner igen dig", ligger vid Slussen. ;-)

http://www.dinasblogg.bloggplatsen.se

 
Bea

Bea

10 augusti 2010 17:58

Ja, hjälp, Gittis!!! Det var väl heller inget härligt alternativ! Men bättre än att brännas, hualigen! ;((

Jaa, Dina, det vore fruktansvärt intressant att besöka. Helt otroligt att det har skett för bara några sekel sedan och att lokalerna fortfarande står kvar... Ruskigt :(

Och Gubbfan: Jag har redan haft det tufft, det finns kanske en orsak till att jag inte är röd i min politiska åsikt. Jag kommer från en bruksort och har hemska minnen av hur det var att som tonåring "sticka ut" när man skulle vara som "alla andra". Att tro att "man var något" var ju värre än döden i mitt lilla samhälle.

Nu i efterhand kan man ju skratta åt det, men det var inte kul att komma till Vålbergsskolan i åk 8 och se "Bea är en diva" klottrat på väggen. Naturligtvis blev jag hemskt ledsen, jag hade väl retat gallfebern på någon... Fick genom en väninna reda på vem som skrivit det och frågade tjejen i fråga rätt ut varför hon skrivit så. Hon nekade, men jag vet att det var hon.

Bara det att ha ett annorlunda namn, som jag hade på den tiden, hade kunde ju reta ungdomar. "Beatrice von Adelsdam" var det en som kallade mig... Haha, det blev man ju nästan stolt över, för någon adelsdam är jag då rakt inte!!!

Tack för alla kommentarer, go vänner!

http://beabloggar.bloggplatsen.se

 
Bea

Bea

10 augusti 2010 18:02

Hahaha, Gubbfan! Den där med Adam var bra!!! Fast jag må säga att Ni är bra fina ibland, Ni män också!!! :)

http://beabloggar.bloggplatsen.se

 
gubbfan

gubbfan

10 augusti 2010 22:33

Det där med fina är nog bara ibland, men det var snällt tänkt i alla fall.

Så förstår du alltså att så många unga tjejer söker sig till Vänsterpartiet.
Inom socdem så tycks kvinnans plats vara i pentryt. OK, centern har samma problem ute i bygderna.
Tittar man på Vänsterpartiets anhängare så tror jag att en majoritet är kvinnor. Väldigt många dessutom med akademisk utbildning. Även hos de manliga anhängarna är det ovanligt många akademiker.
Man tycker ju att V vore ett parti för de hederliga arbetarna (vad det nu är), men nej.
Högre tjänstemän, lärare från högskolor och gymnasier, sjukvårdspersonal, en hel del företagare osv dominerar.

http://gubbfan.bloggplatsen.se

 
Bea

Bea

11 augusti 2010 04:18

Har gått upp och satt mig vid datorn... svårt med sömnen ;(
Jaa då, vänsterpariet har nog visst mycket gott att komma med... Men jag är kristdemokrat, trots allt.

Vill förtydliga det där jag skrev om att jag kommer från en bruksort och har svårt för den röda färgen: Låter kanske som jag är värsta fisförnäma bruttan, vilket INTE alls är fallet, men jag mådde som tonåring ibland dåligt över jantelagens emorma kraft i den ort där jag bodde.

Jag menar inte heller att JAG skulle vara bättre än någon annan, men jag vill få vara stolt över mig själv, likaväl som jag önskar att Du ska vara det. Med fel och brister, precis som jag.

Så som jag minns det var det under min högstadietid urtöntigt att satsa på skolan och betygen. Fick man höga betyg fick man nästan gå och skämmas, i värsta fall kunde man sluta som "skrivbordsbög", det vore väl den största skräcken någonsin!!! Och min pappa var ju för övrigt "skrivbordsbög", han var inte intresserad av hockey, pratade "fint", vilket också betraktades som töntigt osv...

Vet inte om detta har med bruksortsmentalitet att göra, eller ungdomar i allmänhet, det har ju alltid varit känsligt för ungdomar att sticka ut från mängden, men jag upplevde mig själv ibland som annorlunda under tonåren och då menar jag i negativ bemärkelse.

Tacksam är jag dock, för den styrka som livserfarenheten ger oss. Med åren lär vi oss förhoppningsgsvis att vi duger alldeles utmärkt som vi är, vare sig vi är knallblå från bruksorten eller tvärtom; det är ju olikheterna som gör att vi utvecklas. Tror jag.

http://beabloggar.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

gubbfan

11 augusti 2010 23:32

Jag antar att det inte var enbart på bruksorter som den sk jantelagen fungerade. Känner av den i dag på landsbygden.
Kände av den på 50-60-talet i Stockholm.
Men den drabbar (och drabbade) främst kvinnor.
Det är sådant som får en att känna viss sympati med hon Gudrun, även om hon inte får min röst i valet.
Dessutom drabbar den förstås än i dag de som har svårt för idrott, såpor på TV, skräplitteratur osv. Du vet det där om opium för folket eller bröd och skådespel.
Att njuta av ett radioprogram om och med en översättare av svensk poesi till engelska anses fortfarande fisförnämt eller vrickat.
(Hoppas du hörde det i dag, det var bra)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Beatrice F Wik - 16 oktober 2015 21:15

  Jag kommer nog aldrig kunna bära en vigselring igen. En tung guldringar på mitt vänstra ringfinger.  För erfaren, för frihetsälskande, för självständig. Jag har erfarenhet av både katter o hundar i mitt liv. Det finns en jättestor skillnad i ...

Av Beatrice F Wik - 10 oktober 2015 22:15

  Tänk att jag såg det på en sekund. Jag såg när du kom- som jag väntat. Fast jag visste inte innan att det var du. Att det var dig jag väntat på. Men du klev in- och jag bara visste, jag såg det i dina ögon, nästan som om det stod skrivet. ...

Av Beatrice F Wik - 30 september 2015 16:45


  Ikväll blir det lite firande av min vackra fantastiska dotter. !8 år av kärlek.    Jag är så glad och stolt att få vara hennes mamma, men jag kan inte förstå vart tiden tagit vägen. Hon fyller inte exakt idag även om vi firar lite nu- utan...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:45

    Tiden har gått. Det var tungt det där.. som jag fastnat för dig. Men jag väcker inga lik, det skulle bara vara destruktivt. Ser fram emot nya roligheter, med nya förmågor- nya inressanta människor =)   ...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:00

      Hej igen! :) Länge sedan jag var här, på bloggplatsen.   Lite Eurythmics kanske? "När morgondagen kommer och du kommer att behöva någon att lita på."     ...

Presentation


-beabloggar-
Av Beatrice F Wik

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6 7 8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Annat språk


Ovido - Quiz & Flashcards