Direktlänk till inlägg 21 juli 2014

"Riktiga kvinnor"

Av Beatrice F Wik - 21 juli 2014 22:15


Jag återkommer ofta till antikroppshysteri, vilket delvis beror på att jag sett anorexi på nära håll (inte i familjen, men på annat sätt) och det är en vidrig och dödlig sjukdom. Jag kommer dessutom ofta i kontakt med ämnet, delvis hemma, som tonårsmamma, men också i skolan och det är varje vuxen kvinnas skyldighet, tycker jag, om man har med unga tjejer att göra, att tona ner den där fixeringen och försöka vara en så sund förebild man kan. För de unga förmågorna snappar upp vibbar från oss gamlingar, även om man tror att de ser oss så stenålders att vi knappt fattar någonting värt att veta ibland.


Har du en gång dragit på dig ätstörningar, är det mycket svårt att bli av med dem, de uppkommer/återkommer vid stress och förvrider verklighetsuppfattningen. Jag kan ana mig till hur det tar känns, det sägs ju att man till en början blir euforisk av att kunna kontrollera vikten och bara bli tunnare och tunnare. Till slut tappar du dock all ork, du kan tappa håret, jag har träffat en kvinna som tappade all kroppsbehåring i samband med anorexi, inklusive ögonfransarna... (inte så kul kanske) mensen försvinner och du skadar kroppen... ja, fortsätter du vet du ju hur det slutar. Den som inte äter dör ju så klart.


Jag anar hur det känns, när hungerskänslorna försvinner eftersom jag upplevde något liknande fast det gällde sömnen, innan jag blev utbränd för fyra år sedan. Jag slutade känna trötthet under en period. Kunde omöjligt slappna av, det var en fruktansvärd känsla och min kropp gick på högvarv hela tiden. Jag sov dock, fast bara ett enstaka timmar per natt och jag avskydde att gå och lägga mig för sömnen var ingen avslappning för mig. Den blev till en prestation "jag MÅSTE sova nu, så jag inte är trött imorgon, måste, måste, måste." Jag har försökt att aldrig göra sömnen till någon större grej för mina barn, inte tjata för mycket om det av rädsla att de ska drabbas av samma sak. Börjar man fixera sig vid sömn är det kört. Och peppar, peppar... mina barn har inga sömnproblem, de somnar sött på kvällarna.


Jag säger inte ett ord om att man inte ska försöka leva sunt, men det är den där f-bannade hysterin som retar mig, och som sagt, det har att göra med att jag vet hur det kan gå. Och går det för långt är det inte roligt längre.

Å andra sidan... nu pratade jag om anorexi, men jag blir allergisk också när jag ser tjejer som går på tjejer åt andra hållet. Jag skrev själv att när jag tränar har jag inte som mål att träna bort mina former, (huvudmålet är välmåendet som kommer i samband med träning) jag har aldrig (förutom när jag var sjuk) varit supersmal men för den sakens skull behöver man ju inte trakassera dem som är det: "Riktiga kvinnor har former" osv sprids på nätet... Vad då... Är inte alla kvinnor riktiga? Låter ju bara som avund, från någon som vill gå ner i vikt. Det lär ju inte vara särskilt upplyftande för den som känner sig för mager, att läsa att man inte anses vara en riktig kvinna bara för att man har en rak kroppsform.


Om man nu ska prata om "riktiga kvinnor", om kvinnor värda namnet, vill jag istället säga: 

"Riktiga kvinnor" visar respekt för varandra.

"Riktiga kvinnor" ger sig inte på andra kvinnor- i syfte att trycka ner någon för att själv framstå som bättre.

Sedan får alla se ut exakt som de vill.

 
 
Annie

Annie

22 juli 2014 20:51

Riktigt bra inlägg Bea! :-)
Dem sista raderna var klockrena och så bra! :-)
Precis riktiga kvinnor respekterar varandra oavsett storlek och hur dem ser ut :-)

Kände så igen mig i det du skrev :-)
Gillar inte det där "riktiga kvinnor har former" .. Så om man har en smal kropp är man ingen kvinna då eller? låter lite som avundsjuka i mina öron.
Har själv alltid varit smal och jag var ännu smalare när jag var yngre, har den kroppen helt enkelt ;-)
Varför ska kvinnor dra ner varandra, vi borde hylla varandra istället :-)
Hur kul vore det om alla såg likadana ut .. :-)

Bra att du skriver om sånt här :-)
Viktigt ämne ;-)

Stor kram!<3

http://lifebyannie.bloggplatsen.se

Beatrice F Wik

22 juli 2014 22:56

Ja, det är ett viktigt ämne, speciellt för unga påverkbara tjejer. Det finns sååå många unga töser som känner sig fula och har komplex, fast de är hur vackra som helst, men de läser å får höra att man ska se ut si eller så för att duga. Bedrövligt.

Du har så rätt min kloka vän, varför klanka ner på varann?! Det är tur att vi ser olika och det finns ingen mall för hur man ska se ut. Så var du stolt över din smala fina vältränade kropp! (Jag som har former, det finns säkert de som tycker jag är fet å det är väl fel det med, hahah!!!)
Framför allt har du ett jättefint inre o när det kommer till kritan är det ju faktiskt det som räknas.

KRAM!

 
Ingen bild

micke

23 juli 2014 00:34

Hej lilla bea! De va längesen. Jag kommer till Karlstad på lördag tänkte ringa dig, bara snacka lite grann men tvungen kolla bloggen först så du inte har hunnit gått och gift dig :-)intressant inlägg förresten, är du fortfarande lärare.

Beatrice F Wik

23 juli 2014 09:19

Hej Micke!
Ja jag är fortfarande lärare.
Smidig du är, som skriver på min blogg, den är offentlig, så vem som helst kan gå in och läsa, men det är å andra sidan inga hemligheter vi skriver.
Jag tror inte det är någon vidare bra idé, var tid har sitt, jag är ledsen.
Ha det gott!

 
Ingen bild

micke

23 juli 2014 11:49

Jag respekterar vad du säger men jag hoppas inte du är grinig på mig jag hade bara tänkt snacka lite

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Beatrice F Wik - 16 oktober 2015 21:15

  Jag kommer nog aldrig kunna bära en vigselring igen. En tung guldringar på mitt vänstra ringfinger.  För erfaren, för frihetsälskande, för självständig. Jag har erfarenhet av både katter o hundar i mitt liv. Det finns en jättestor skillnad i ...

Av Beatrice F Wik - 10 oktober 2015 22:15

  Tänk att jag såg det på en sekund. Jag såg när du kom- som jag väntat. Fast jag visste inte innan att det var du. Att det var dig jag väntat på. Men du klev in- och jag bara visste, jag såg det i dina ögon, nästan som om det stod skrivet. ...

Av Beatrice F Wik - 30 september 2015 16:45


  Ikväll blir det lite firande av min vackra fantastiska dotter. !8 år av kärlek.    Jag är så glad och stolt att få vara hennes mamma, men jag kan inte förstå vart tiden tagit vägen. Hon fyller inte exakt idag även om vi firar lite nu- utan...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:45

    Tiden har gått. Det var tungt det där.. som jag fastnat för dig. Men jag väcker inga lik, det skulle bara vara destruktivt. Ser fram emot nya roligheter, med nya förmågor- nya inressanta människor =)   ...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:00

      Hej igen! :) Länge sedan jag var här, på bloggplatsen.   Lite Eurythmics kanske? "När morgondagen kommer och du kommer att behöva någon att lita på."     ...

Presentation


-beabloggar-
Av Beatrice F Wik

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Annat språk


Ovido - Quiz & Flashcards