Direktlänk till inlägg 16 augusti 2013

Ska vi börja gömma folk som är fula på utsidan med?

Av Beatrice F Wik - 16 augusti 2013 23:35


Jag följer en blogg om en ung kvinna som lider av en prykisk sjukdom: hon är manodepressiv- och skriver hemskt öppenhjärtligt och intressant. Det viktigaste av allt är att hon tar bort skynket framför detta många försöker dölja, och därmed blir hon inte längre "skamlig". Hon är klok och rolig och berättar om hur dagarna ser ut för henne på en psykiatrisk avdelning.

Förr i tiden försökte man gömma psykiskt sjuka människor. Det var fult och smutsigt.

VARFÖR???

Varför betraktades det som fult att ha åkt på en sjukdom?

En sjukdom ber ju ingen om, eller? Blir man sjuk i själen eller kroppen- vad är skillnaden?

Har man självförvållat dragit på sig den ena, men inte den andra, kanske?

Tror inte det. Det är med all sannolikhet varje människas högsta önskan: Att hålla sig frisk och må bra.


Fortfarande finns vissa spår av att det betraktas som fult att ha ångest, fobier osv. Men det känns som om det här med ganska raska steg håller på att ändras.


Personligen har jag ingen psykisk sjukdom, lyckligtvis, men jag har vid ett par tillfällen i livet drabbats av depression med kraftiga inslag av ångest.  Det var ett ruskigt otäckt tillstånd och jag skriver här och nu, liksom den här tjejen med bloggen, för att vi ska våga vara lite mer öppna om dylika saker. Det är alltså mitt syfte. Drar man bort skynket, liksom, så ser ju omvärlden att... jaha... Ser det ut så?

Ja, det är inte vackert, det är inget roligt tillsånd, men det är inget som måste gömmas. Egentligen. Ska de som är fula på ytan gå och gömma sig också då, eller?


Hade man betett sig grisigt mot någon annan människa, stulit, mördat eller så... ja, en sådan situation vill man ju inte visa upp. Det borde man ju gömma och skämmas över. Men att man mått dåligt psykiskt, jag säger ordet igen P-S-Y-K-I-S-K-T, dvs själsmässigt... Smaka på det: Det är inte så farligt egentligen. FYSISKT är kroppsligt, är det ett skamfyllt ord?

Svar nej.

Alltså borde inte psykiskt vara det heller. Eller?!

 
 
Gubbfan

Gubbfan

17 augusti 2013 10:20

Kan bara hålla med dig.

Många som är sjuka fysiskt eller psykiskt kan inte arbeta eller försörja sig. Därför har vi försökt kollektivt hjälpa dem bl a genom sjukkassa eller sjukpension. Så att de åtminstone överlever. Man mår inte bättre av att ha ekonomiska bekymmer också.
Men kan du förklara för mig varför dessa stackars medbröder/systrar skall straffas ekonomiskt genom högre skatt på de slantar de får än de som är friska och klarar av att arbeta.
En partiledare gick häromdagen ut med besked om att vi ålderspensionärer skulle få en viss lindring i beskattningen, men inte ett ord, vad jag kunde se, om sjukpensionärer, föräldralediga, arbetslösa eller andra sköra grupper. De skall tydligen straffas.

Varför måste de som bestämmer i vårt land vrida tillbaks klockan minst 100 år?

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Beatrice F Wik

17 augusti 2013 15:30

Absolut Gubbfan!
Hörde om en mamma som mist sin son genom självmord. Hon blev sjukskriven i tre mån, sedan tyckte de att hon skulle börja arbeta. Då borde hon vara glad och stark igen.
Usch.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Beatrice F Wik - 16 oktober 2015 21:15

  Jag kommer nog aldrig kunna bära en vigselring igen. En tung guldringar på mitt vänstra ringfinger.  För erfaren, för frihetsälskande, för självständig. Jag har erfarenhet av både katter o hundar i mitt liv. Det finns en jättestor skillnad i ...

Av Beatrice F Wik - 10 oktober 2015 22:15

  Tänk att jag såg det på en sekund. Jag såg när du kom- som jag väntat. Fast jag visste inte innan att det var du. Att det var dig jag väntat på. Men du klev in- och jag bara visste, jag såg det i dina ögon, nästan som om det stod skrivet. ...

Av Beatrice F Wik - 30 september 2015 16:45


  Ikväll blir det lite firande av min vackra fantastiska dotter. !8 år av kärlek.    Jag är så glad och stolt att få vara hennes mamma, men jag kan inte förstå vart tiden tagit vägen. Hon fyller inte exakt idag även om vi firar lite nu- utan...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:45

    Tiden har gått. Det var tungt det där.. som jag fastnat för dig. Men jag väcker inga lik, det skulle bara vara destruktivt. Ser fram emot nya roligheter, med nya förmågor- nya inressanta människor =)   ...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:00

      Hej igen! :) Länge sedan jag var här, på bloggplatsen.   Lite Eurythmics kanske? "När morgondagen kommer och du kommer att behöva någon att lita på."     ...

Presentation


-beabloggar-
Av Beatrice F Wik

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Annat språk


Ovido - Quiz & Flashcards