Direktlänk till inlägg 4 oktober 2014

Historia

Av Beatrice F Wik - 4 oktober 2014 22:18


Jag är verkligen insnöad på många sätt.

Kan tycka att det är underligt med människor som inte inser att just deras åsikt verkligen inte är den objektiva sanningen. Men när det kommer till historia... så ÄR det ju verkligen intressant :), det går inte att tycka något annat, jag förstår det verkligen inte. Jag seglade som barn med min familj tvärs över Vänern och såg greve Magnus Gabriel de la Gardies Läckö torna upp sig. Där och då var jag såld- för all framtid tror jag. (Min son är t o m döpt efter den greven, hahaha =)  Han heter Magnus Gabriel han med, med Gabriel som tilltalsnamn, hans föräldrar förlovade sig dessutom på Läckö slott.)  

Jag är verkligen en sån där tönt som fascineras av krigshistoria och är i mitt esse när jag får hålla på med det här på jobbet, berätta om allt det här.

Stormaktstiden, karolinertiden, så himla spännande att läsa om.

Jag vet att det finns rasister som roffat åt sig och tagit patent på Karl XII, men jag tänker ta honom tillbaka.

Det är ok att vara intresserad av karolinertiden och krig som Sverige fört. Det innebär inte per automatik att man är Sverigepatriot. Jag är det i alla fall inte, jag har till och med vallonrötter själv, så under den här tiden, 1600-talet, var mina förfäder utlänningar som kom från Vallonien till Sverige som smeder.


...Och det var så här det var då. Karl XII var enväldig härskare, lydde direkt under Gud. Han var den siste med den typen av makt, vilket jag förvisso tycker är toppen... att han var den siste alltså. Man bör inte FÖDAS att bli mäktig. Jag är ingen rojalist alls, tycker gott att Bernadottefamiljen kan dra sig undan nu. De har gjort sitt.

Däremot är det enormt spännande att läsa om hur det en gång var.

 
 
Ingen bild

sara

5 oktober 2014 13:12

Vad aktiv du är !!!! Roligt att läsa fast jag har aldrig gillat historia ha ha ! kram sara

Beatrice F Wik

5 oktober 2014 15:39

Hahaha då gillar du FEL! :) Du vet väl att man kan gilla fel? =)

Å, du är så söt som troget läser aven om det är en massa dravel om historia å grejer!

Ja, det ger mig ro i sinnet att skriva, jag mår bra av det, så har jag tid skriver jag gärna.

Kram

 
Gubbfan

Gubbfan

6 oktober 2014 09:49

Jo, det där med historia är intressant.
Bara man kan få lite mer av hur det var för vanligt folk så vore jag nöjdare. Ännu nöjdare blev jag om man slapp alla fina och uppblåsta historier om att kungarna var duktiga att kriga när det var en massa människor som slaktades eller dog i diaréer och liknade på kungarnas fälttåg.
Man kanske t ex skulle önska lite mer om vad Gustav Eriksson Vasa var för en figur egentligen och vem Erik Johansson, Gustav Vasas fader, egentligen var och vilket rättvist slut han fick. Kanske en snutt om Kristian II, som enligt vissa kallades Christian den Gode nere i Danmark.
Att hoppas på något mer om alla fantastiska kvinnor som fanns i historien är väl dumt och meningslöst.
För historien är väl skriven av och för uppblåsta gubbar i olika åldrar?

Så de där med rojalist eller inte: Har du tänkt på att om vi hade republik med en president, så kanske det var en herr Persson, en herr Bildt eller kanske en fru Sahlin?
Jo jag är republikan, men jag räds ovanstående figurer.
Så kunde de få den nuvarande gubben att gå i pension och hans dotter tog över jobbet så kanske det var OK.
Fast nu gör jag väl fel igen?
Jag fokuserar på personer ej på vad som egentligen sker eller har skett.
Precis som på historielektionerna i skolan för "tusen" år sedan.

http://Gubbfan.bloggplatsen.se

Beatrice F Wik

7 oktober 2014 00:11

Å, jag läste en kurs på några veckor när jag läste historia på universitetet, för NÄSTAN tusen år sedan :) om betydelsefulla kvinnor genom historien. Så underligt och synd att jag inte minns så mycket av dem, mer än heliga Birgitta.

Och ja... visst är det spännande att läsa om det vanliga folket. Jag har fått ta del av vad en släkting forskat om min släkt, och det tycker jag är JÄTTESPÄNNANDE! Mina förfäder var bönder i Hälsingland.
Släktforskning är att rekommendera, så kul att läsa om "sina egna".

Victoria och Daniel verkar hemskt sympatiska, kan inte mer än hålla med...
Madeleine är vacker, men inte så mycket mer.
Kungen själv är väl mest rolig, men har spelat ut sin roll... så jo, nog vore republik ett bättre alternativ.
Tiderna har förändrats och monarkin känns förlegad.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Beatrice F Wik - 16 oktober 2015 21:15

  Jag kommer nog aldrig kunna bära en vigselring igen. En tung guldringar på mitt vänstra ringfinger.  För erfaren, för frihetsälskande, för självständig. Jag har erfarenhet av både katter o hundar i mitt liv. Det finns en jättestor skillnad i ...

Av Beatrice F Wik - 10 oktober 2015 22:15

  Tänk att jag såg det på en sekund. Jag såg när du kom- som jag väntat. Fast jag visste inte innan att det var du. Att det var dig jag väntat på. Men du klev in- och jag bara visste, jag såg det i dina ögon, nästan som om det stod skrivet. ...

Av Beatrice F Wik - 30 september 2015 16:45


  Ikväll blir det lite firande av min vackra fantastiska dotter. !8 år av kärlek.    Jag är så glad och stolt att få vara hennes mamma, men jag kan inte förstå vart tiden tagit vägen. Hon fyller inte exakt idag även om vi firar lite nu- utan...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:45

    Tiden har gått. Det var tungt det där.. som jag fastnat för dig. Men jag väcker inga lik, det skulle bara vara destruktivt. Ser fram emot nya roligheter, med nya förmågor- nya inressanta människor =)   ...

Av Beatrice F Wik - 19 september 2015 23:00

      Hej igen! :) Länge sedan jag var här, på bloggplatsen.   Lite Eurythmics kanske? "När morgondagen kommer och du kommer att behöva någon att lita på."     ...

Presentation


-beabloggar-
Av Beatrice F Wik

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Annat språk


Ovido - Quiz & Flashcards